Nyugdíjba készül? - Íme, egy komoly buktató

A nyugellátásra való jogosultság egyik feltétele, hogy a jogosult ne álljon a nyugdíjtörvény szerinti, biztosításra kötelező jogviszonyban. Az érintett személy sokszor megfeledkezik arról, hogy főállású munkaviszonya mellett esetleg egyéb, ilyen jogviszonya is fennáll, márpedig ebben az esetben nem szerez jogosultságot munkaviszonya megszűnése napjától az igényelt nyugellátásra - hívja fel a figyelmet az Adózóna.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. november 14. kedd, 08:15
Fotó: Napi.hu

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben öregségi nyugdíj két esetben állapítható meg. Az egyik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől, a másik - kizárólag a nők esetében - nyugdíjkorhatártól függetlenül, a Nők40 öregségi nyugdíja, amennyiben az érintett személy rendelkezik legalább 40 évi jogosultsági idővel - olvasható a portálon.

A vonatkozó jogi szabályozás meghatározza, hogy nyugellátás attól a naptól állapítható meg, amely napon a jogosultsághoz szükséges feltételek bekövetkeznek. A jogosultsági feltételek, attól függően, hogy a nyugdíj a korhatár betöltésére tekintettel vagy a nők kedvezményes nyugdíja kerül megállapításra, az alábbiak:

  • Nyugdíjkorhatártól függő öregségi nyugellátás esetén az adott személy irányadó öregségi nyugdíjkorhatárának betöltése, a jogszabályban meghatározott szolgálati idő - öregségi teljes nyugdíj esetében 20 év, öregségi résznyugdíj esetében legalább 15 év - megszerzése, valamint azon a napon, amelytől kezdődően a nyugellátás megállapításra kerül, az érintett személy ne álljon biztosításra kötelező jogviszonyban.
  • A nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében a jogszabályban meghatározott 40 évi jogosultsági idő megszerzése, valamint a biztosítási jogviszony hiánya.

A legtöbb probléma a biztosítási jogviszony fennállására vonatkozó feltétel - a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll - teljesítésével szokott adódni, ugyanis számos esetben az érintett személy elfeledkezik arról, hogy a főállású munkaviszonya mellett, esetleg egyéb a fenti szabályozás alá tartozó jogviszonya is fennáll - például megbízás alapján is biztosított -, márpedig ebben az esetben nem szerez jogosultságot a munkaviszonya megszűnése napjától az igényelt nyugellátásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK