Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Államkincstáron (MÁK) belül létrehoztak egy Utalási bizottságot, amelynek az a feladata, hogy minden héten áttekintse és monitorozza a várható kiutalásokat a társadalombiztosítási és a bérszámfejtési oldalon - válaszolta Tállai Andás, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára - Varga Mihály miniszter nevében és megbízásából - Mesterházy Attila szocialista képviselő írásbeli kérdéseire. A honatya a január 11-i nyugdíjutalási problémára és annak kezelésére próbált rákérdezni - szám szerint öt kérdéssel.

Nincs itt semmi látnivaló?

Az ügyben a Magyar Államkincstár (MÁK) vezetői soha nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, hogy a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. Lapinformáció szerint a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg január 11-én, péntek reggel a nyugdíjak a folyószámlákra.

A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Az ominózus napon még délelőtt a Giro Zrt. bejelentette, hogy - a Magyar Államkincstárral együttműködve - intézkedik a januári nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz a január 11-i kifizetéséről. Este pedig bejelentették, hogy a kincstár által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a Giro Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak.

Azóta a Népszava azt derítette ki, hogy a MÁK megtalálta a nyugdíjbotrány felelősét a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (Nyufig) nyugdíj előtt álló szakmai igazgató-helyettesének személyében, emiatt lefokoztak és alacsonyabb beosztásba helyeztek. A  több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként, miután Varga Mihály pénzügyminiszter vizsgálatot indított az ügyben.

Varga Mihály miniszter egy korábbi bejelentése szerint nem az általa indított vizsgálat miatt kellett mennie a Nyufig igazgató-helyettesének, de valóban ezért váltották le. A magyarázat szerint ugyanis Mészáros József, a MÁK elnöke is vizsgálatot indított a technikai probléma feltárására, majd ennek nyomán történt a "személyi intézkedés". Mindkét vizsgálat azt állapította meg ugyanis, hogy a januári nyugdíjutalásnál tapasztalt "technikai problémát emberi tényezőkre visszavezethető hiba okozta".

A megoldás: Utalási bizottság

Tállai pedig most arról beszélt, hogy a vizsgálatok célja az volt, hogy kiderítse, mi veszélyeztetheti a nyugdíjak időben történő kifizetését. Bár a két vizsgálat párhuzamosan folyt, "nem mosódtak egybe sem a végrehajtásukban - azaz eljárásilag -, sem pedig a felelősségi szintben".

Az újonnan felállított kincstári Utalási bizottság pedig minden héten áttekinti és monitorozza a várható kiutalásokat a társadalombiztosítási és a bérszámfejtési oldalon, valamint az is a feladata, hogy áttekintse a már teljesített utalások későbbi ellenőrzését a pénzforgalom szakterület munkatársaival együtt.

A korábban már előkerült ígéretről - miszerint hosszabb távú intézkedéseként folyamatban van egy komplex nyugdíj-biztosítási szakigazgatási rendszer létrehozása, valamint a kincstári számlavezető rendszer megújítása, amelyek nyomán az érintett feladatellátás teljes modernizáció megvalósul majd - az államtitkár nem árult el részleteket. Csupán annyit mondott, hogy ez az új rendszer nem új eljárásrendet vagy szabályozási utat jelent, hanem "integrált informatikai technológián alapuló hatékonyabb információáramlást tesz majd lehetővé, még jobban elősegítve ezzel a feladataellátás teljes körű modernizációját".

A közelmúltban Tállai nyugdíjügyben azzal vétette magát észre, hogy egy nyugdíjkifizetéssel kapcsolatos kérdésre válaszul úgy fogalmazott, hpgy  bár több évtizede él a szokás, hogy a hónap 12-én érkezik a nyugdíj, vagy ha az hétvége, akkor az előtte lévő pénteken, "a nyugdíjtörvény nem határoz meg konkrét napot az ellátások kifizetésére".

A jó hír pedig az, hogy február 12-én menetrend szerint megérkeztek a februári nyugdíjutalások a bankszámlákra.

Ekkor érkezik a nyugdíj 2019-ben (banki jóváírás időpontja)
HónapNap
Január11. (péntek)
Február12. (kedd)
Március12. (kedd)
Április12. (péntek)
Május10. (péntek)
Június12. (szerda)
Július12. (péntek)
Augusztus12. (hétfő)
Szeptember12. (csütörtök)
Október11. (péntek)
November12. (kedd)
December3. (kedd)
Forrás: MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóság