Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon rekord magas a készpénzállomány, az elmúlt években több mint duplájára nőtt a hazai készpénzforgalom.

Míg 2008 tavaszán mintegy 2,2 milliárd, 2018 nyarán már majdnem 5,8 milliárd forint volt a hazai készpénzállomány, ami európai viszonylatban is rontja az ország versenyképességét - derült ki a Nézőpont Intézet a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által rendezett pénteki konferencián.

Az intézet közvélemény-kutatásaiból kiderült, hogy a magyarok többsége ugyan még mindig jobban szeret készpénzt használni, mint elektronikusan fizetni, 2016-hoz képest idén körülbelül 600 ezerrel többen, 1,4 millióan fizetnek minden lehetséges esetben bankkártyával vagy hitelkártyával. A kormány elektronikus fizetési módokat támogató intézkedéseinek is köszönhető, hogy 2016-hoz képes 8 százalékponttal többen, az emberek 52 százaléka tud mindenhol kártyával fizetni, ahol szeretne.

Az ajánlások között kiemelt helyen szerepel a nyugdíjak automatikusan számlára történő folyósítása, ami által az állam éves szinten akár 3 milliárd forintot is megtakaríthatna. Az ajánlásoki a kabinethez közel álló Nézőpont Intézet javaslatai, ám hogy ezekből valóban lesz-e a kormányzati szándék az egy más kérdés. A nyugdíjak banki utalása hosszú évek óta napirenden van, de nem történt eddig döntés a készpénzes kifizetés eltörléséről, ráadásul a friss nyugdíjasok jelentős része már rendelkezik bankszámlával.

Képünk forrása: Napi.hu