Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eset kapcsán a fellebbezését a nyugdíjtörvény 73. § (4) bekezdésére lehet alapozni. Érdemes megismerni a nyugdíjelőleg megállapítására vonatkozó rendelkezéseket - figyelmeztet a portálon Farkas.

  • 73. § (1) Ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, de a nyugellátás összege a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hiánya, adathiány vagy egyéb ok miatt az eljárás megindulásától számított harminc napon belül nem határozható meg, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv nyugdíjelőleget állapít meg.
  • (4) Az igénylő a nyugdíj előleget megállapító határozatban és a nyugellátást megállapító határozatban egyaránt feltüntetett megállapításokat a nyugellátást megállapító határozattal szembeni jogorvoslat során akkor is vitathatja, ha a nyugdíjelőleget megállapító határozattal szemben nem élt jogorvoslattal.
  • (5) A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított nyugdíjelőleget be kell számítani.

A fellebbezésre vonatkozó határidőket és a károsult jogait a határozat tartalmazza, aszerint kell eljárni. A fellebbezési határidő azon a napon kezdődik, amelyen átvették a tértivevénnyel kiküldött határozatot.

A külföldi jogszerzést is tartalmazó ügyekben az eljárás általában nagyon hosszú időt vesz igénybe a nyugdíjhatóságok közötti nemzetközi egyeztetés időigényessége miatt. Ha a magyar hatóság nem követett el jogsértést, akkor nem lesz jogalapja semmilyen kártérítési igénynek sem.

A nyugdíjelőleg összegét beszámítják a véglegesen megállapított nyugdíj összegébe és a különbözetet visszamenőlegesen kifizetik.