Nyugdíjkatasztrófa: ezt várják el Matolcsyék az emberektől

A Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium is arra jutott, hogy siralmas a magyarországi nyugdíj-előtakarékossági helyzet. A jegybank és az NGM is abban látja a megoldást, hogy egymillió ember megjelenik a nyugdíjpénztáraknál. A katasztrofális állapotok miatt a 2008-as válságot tartják a fő problémának, arról nem szólnak, hogy államosították a pénztárak vagyonát a második Orbán-kormány alatt.
Szabó Dániel, 2018. április 1. vasárnap, 10:19
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Európai Unió országai közül a magyarok rendelkeznek a negyedik legalacsonyabb nyugdíj- és életbiztosítási megtakarításokkal. Az MNB most szembesíti magát és az országot a várható következményekkel, s nagy fordulatot ígér - írja a Zoom.hu, amely cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által levezényelt magánpénztári rendszer szétverése után a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányban és a több éves stratégia tervben sopánkodik a magyar polgárok öngondoskodásán.

A jegybanki jelentés szerint jöhet a fordulat, miután az elmúlt tíz évben nagyot romlott a magyarok öngondoskodási hajlandósága. Ennek okát abban látják, hogy jött a 2007-2008-as gazdasági válság,valamint hogy megrendült a bizalom a pénzintézetekben a devizahitelek bedőlése miatt. Az NGM-ben a pénzügyi edukációban látják a kiutat, éppen ezért felmenő rendszerben pénzügyi ismeretek oktatást kezdik meg a következő években.

Az MNB szerint viszont a válság utáni stabilizáció megfordítja a csökkenő trendet, és 2026-ra az élet- és nyugdíjbiztosítással rendelkezők aránya újra elérheti a 80 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 2,5 millió fővel szemben akár 3,5 millióra emelkedhet a biztosítással, előtakarékossággal rendelkezők száma.

Ez óriási fordulat lenne: a 28 uniós tagállam között csak a 21. helyre vagyunk jók, a GDP 105 százalékát kitevő teljes megtakarítási értékkel - írja a portál.

A jelenleg működő állami nyugdíjrendszer 2035-ig stabilan működtethető. Utána viszont egyre nagyobb külső (állami) transzferekre szorulhat. Ha a gazdaság jól áll, akkor ezt a kormányzat biztosan finanszírozni fogja. Ellenkező esetben akár a nyugdíjak csökkentése is felmerülhet. Ami nem feltétlen nominális beavatkozás lehet: volt már példa arra, hogy a jövedelmeket az állam egyszerűen elinflálta.

Nem hajlandók félretenni

A magyarok öngondoskodási hajlandósága a 2000-es évek elején volt a csúcsán: a gazdaságilag aktív népesség 87 százaléka rendelkezett öngondoskodási szerződéssel, vagyis nyugdíj- vagy életbiztosítással, ideértve a pénztártagságot is. Ez az arány a pénzügyi válság kitörése előtti évben, vagyis 2007-ben is már csak 79 százalék volt. Jelenleg 56 százalékos.

Hamar kellene a fordulat, mert minél hamarabb meg kell kezdeni a takarékoskodást a normális összeghez. A 65 éves korra megcélzott összeget ugyanis feleakkora havi megtakarítással érheti el az, aki 25 éves korában kezdi a spórolást, mint az, aki ebbe 45 esztendősen vág bele.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2018.04.04 08:09

@krix5: Tőletek fideszesektől nem lesz nyugdíjunk.
Minden elloptok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ti kamuztok, 2018.04.04 00:55

@krix5: " Az lesz az igazi kamatmérce, amikor beáll az egyensúly a belépők és a kihullók között."

Te öreg, mondom én hogy lövésed sincs, ugyanis először is, ahhoz ismerve a jelenlegi dolgozói, és nyugdíjas létszámot, és a megszülető gyermekek számát, az aktív bent maradók, és az új belépők jóval nagyobb hányadot képviselnek, mint a nyugdíjasok száma, és ne hagyd figyelmen kívül, hogy bizony az emberi élet véges, és a halottaknak már nem fizetnek nyugdíjat!

"nem kell külső finanszírozót keresni az állampapírok kibocsájtásakor!"

Ne legyél már ennyire tudatlan, az "állam" így is -úgy is kibocsát állampapírokat, az teljesen irreleváns, hogy ki ad kölcsön az államnak, akár a Manyup, akár a Temleton, azt az államnak vissza kell fizetnie bárki is legyen az! :)))
Ezzel csak a Manyup-ok, és a tagok jártak rosszul, mert a pénztárak jóval komolyabb hasznot (hozamot) tudtak volna elérni, ha nem állampapírokba teszik a tagok pénzét!
Csezd meg most nincsenek Manyup pénztárak, és még is kibocsájtanak államkötvényeket igen nagy mennyiségben! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.04.04 00:26

@ti kamuztok:
"előbb utóbb lett volna akkora a vagyon, hogy az államnak már nem kellett volna pénzügyileg beavatkoznia!"

Ez csak akkor állt volna elő ha a teljes összeg a manyupba megy!
Az meg 4x6%/30-40 év -> 120-160 év alatt jött volna össze.
Amúgy meg ki merné a teljes összeget egy cégre bízni?

A hozamok jelenleg szépek de vedd figyelembe, hogy javarészt befelé megy a pénz. Az lesz az igazi kamatmérce, amikor beáll az egyensúly a belépők és a kihullók között.

"nem kell külső finanszírozót keresni az állampapírok kibocsájtásakor!"

Nono, eme pénz java része a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére ment el. Ha egyéb hitel kellett arra ez nem volt elég...
Ha elég lett volna nem nőtt volna a bruttó/nettó hitelállomány...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ti kamuztok, 2018.04.03 23:22

@krix5: "Látod milyen hülye vagy! More, hol tartja a pénzét a manyup?
Állampapírokban!"

Te csezd meg ebből az egészből, te egy kukkot nem értesz!:))) Sőt szerintem azt sem tudod néha, hogy merre vagy arccal! :)))
Na akkor némi alapfokú ismert anyag:

Munkaadói Munkavállaló Arány
Nem MNyP tag Magánnyugdíjpénztár tag Állami : Magán
Államiba Államiba Államiba Magánba
1998 24,0% 7,0% 1,0% 6,0% 4,2 : 1

Mint láthatod, azok akik nem voltak tagok, 31%-ot fizettek be a SAJÁT bruttó jövedelmükből (fizetésükből) az "állami" alapba, akik Manyup tagok voltak, azok 25%-ot fizettek be a SAJÁT bruttó jövedelmükből(fizetésükből) az "állami" alapba, és csak 6%-ot a Manyup kasszákba! :))) Ezekből a befizetésekből jött össze 2010-re a 3 114 617 tag + állami hozzájárulás, a 2 985,9 milliárd Ft + hozamok vagyon! :)))
Ez az összeg, a még aktív dolgozók pénze, tehát az "állam" kitalálta, hogy ez az elfekvő pénz neki is jól jöhet, mert akkor nem kell külső finanszírozót keresni az állampapírok kibocsájtásakor! :)))
Tehát ez egy elfekvő tőke egészen addig, ameddig az első Manyup tag nyugdíjas nem lesz, és akkor kezdődik a visszafizetés, de mivel nem egyszerre megy az összes tag nyugdíjba, a vagyon tovább növekedik, hiszen közben új belépők is jönnek, és a hozamok is gyarapítják! Ezért lett volna ez egy jó hosszútávú megoldás a nyugdíjasoknak is, és az államnak is hiszen előbb utóbb lett volna akkora a vagyon, hogy az államnak már nem kellett volna pénzügyileg beavatkoznia! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.03 22:00

@krix5: "Az államnak vissza kell vásárolnia!"

Nem, nem kell visszavásárolnia az "államkötényeket", Móricka, arra ott van a kötvények másodlagos piaca. F..god sincs az egészről csak tolod a hülyeséget. Az ilyen tanulatlan idiótákat persze úgy szedi rá Orbán, századszor is, ahogy akarja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html