Nyugdíjkésések: hallgat a MÁK

Pénteken egy technikai hiba miatt nem érkeztek meg időben a nyugdíjak, mert a Magyar Államkincstár a folyósításkor rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. rendszerébe. Az ATV.hu megpróbálta szóra bírni a kincstár elnökét. Rétvári Bence államtitkár szerint a nyugdíjasok jól jártak, mert emelt nyugdíjat kaptak.
Szabó Dániel, 2019. január 15. kedd, 09:58
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Varga Mihály pénzügyminiszter vizsgálatot indított, hogy technikai okok miatt miért késett a nyugdíjak utalása. Ezt a törvény szerint minden hónap tizenkettedik napjáig meg kell tenni, ha pedig ez hétvégére esne, akkor az előtte levő utolsó munkanapon kell utalni.

Pénteken - január 11-én - viszont mégsem történt ez meg, mert az utaláskor rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Magyar Államkincstár a Giro Zrt. rendszerébe. Akkor végül péntek éjjel soron kívül próbálták orvosolni a nyugdíjak kiutalását, amit sokan már szombat reggelre meg is kaptak.

Hétfőn bejelentette Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy vizsgálatot indított miért késett a technikai okok miatt a nyugdíjak utalása. A tárcavezető elmondása szerint az utalások fokozottabb biztonsága érdekében az eljárás során keletkezett technikai problémák okainak feltárása a cél.

Dacára annak, hogy Varga vizsgálatot indított az ügyben, az ATV.hu megkeresésére a Magyar Államkincstár elnöke, Mészáros József nem kívánt nyilatkozni mert szerinte "nincs semmi gond".

A portál összesítéséből kiderül, hogy a KDNP-s Rétvári Bence, az EMMI államtitkára  a Hír Tv-ben hétfőn szintén azt érzékeltette, hogy nincs probléma, mert a nyugdíjutalások a pénteki nap végére megtörténtek. A nyugdíjasok pedig jól jártak, hisz januárban megemelt nyugdíjat kaptak - tette hozzá az államtitkár.

Az ellenzék viszont élesen bírálta a kormány a késések miatt, mivel a karácsonyi kiköltekezés miatt sok idős pénz nélkül fordult volna rá a hétvégére. Mivel decemberben előbb folyósították a járandóságokat, sokan hat hete nem kaptak pénzt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2019.01.15 10:37

Mi a törvényi előírás? Minden hónap 12.napjáig meg kell kapni a nyugdíjat, aki a folyószámlájára kéri. Hanyadika volt pénteken egész nap? Január 11. Megkapta mindenki 12.-ig? Igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.01.15 10:26

Olyanok mint a szar a gazban. Az is hallgat csak bűzlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html