2010-hez képest a nyugdíjak a 2020. januári emelést is figyelembe véve 38 százalékkal emelkedtek. Amikor a gazdaság helyzete lehetővé tette, a Kormány egyszeri juttatásokkal is számos alkalommal támogatta az időseket. A nyugdíjukon kívül a nyugdíjasok 2016 novemberétől összesen 273,5 milliárd forint összegben részesültek nyugdíjprémiumban, illetve kaptak Erzsébet-utalványt és rezsiutalványt - írta Rétvári Bence az Emmi parlamenti államtitkára Tordai írásbeli kérdésére, amit egyébként a Pénzügyminisztérium vezetőjének címzett.

Az eredeti kérdés úgy szólt, hogy "hány 100 ezer forint alatti összegű öregségi nyugdíjban részesülő nyugdíjas él Magyarországon?" a politikus nem válaszolt, de a levelében érdekes információk így is kiderülnek. Mind közül talán az a legfontosabb, hogy nemcsak a Magyar Nemzeti Bank, de a kormány is azzal számol, hogy jövőre a gazdasági növekedés meghaladja majd a 3,5 százalékot, vagyis az idősek nyugdíjprémiumot kaphatnak. Rétvári a válaszában ennek összegét 53,438 milliárd forintra becsüli.

Ennél egyébként nagyobb költségnek számolják a jövőre kifizetett 53. heti nyugdíj forrásigényét: az 77 milliárdot tehet ki. Ez a 13. havi nyugdíj négy év alatt történő visszaépítésének első fázisa. Az is izgalmas adat, hogy a nyugellátásokra fordítható költségvetési források összege jövőre közel 327 milliárd forinttal nőhet, elérve így egész névre a 3907 milliárdot.

Az 53. heti nyugdíj kapcsán a jegybank a költségvetési jelentésében úgy számol, hogy 2021-ben összesen 2,6 millió fő lesz rá jogosult. A KSH adatai alapján ez azt jelenti, hogy az MNB nem számol azzal, hogy érdemben változna az ellátásban részesülők száma. 2016 óta 2,64-2,58 millió nyugdíjas élt Magyarországon.