Nyugdíjpénzek: megvan, mikor csenget a postás

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépés egyik "mézesmadzaga" az volt, hogy a magánpénztári tagok hozzájuthatnak megtakarításuk reálhozamához, illetve a időközben teljesített tagdíj-kiegészítésekhez egy összegben. A tegnap elfogadott törvény alapján már jól körvonalazódik, erre mikor is számíthatnak.
B. Varga Judit, 2011. május 3. kedd, 06:30
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az elszámoláshoz egy teljesen új számítástechnikai modult kell kifejlesztenünk, de ezek a munkálatok már folyamatban vannak, nem látjuk tehát akadályát annak, hogy augusztus végéig megtörténjen a kifizetés − mondta Lehoczky László, az MKB magánkasszájának vezetője. A magán-nyugdíjpénztári reálhozam pontos összege az elszámolás napjával (május 31.) lesz meghatározható, az ezen naphoz tartozó egységárfolyam és ezzel a reálhozam pontos összege június 7-étől válik ismertté − hangsúlyozták az AXA-nál.

Paczolai Szabolcs, a Dimenzió ügyvezetője szerint a pénztári kiutalás augusztus végéig valószínűsíthető, de ehhez arra lenne szükség, hogy a nyugdíjkezelő alap augusztus közepéig adja vissza az igényelt összeget. A Honvédnál kijelentették: végre tudják hajtani egy hónap alatt a kiutalásokat. Az ING-nél szintén azt hangsúlyozták, hogy felkészültek a hozamgarantált tőke feletti hozamok kiszámítására és a nyilatkozatok szerinti módon történő átutalására, illetve a tagokkal történő elszámolásra. A tranzakciók lebonyolítására az ING-nek 2-3 hétre van szüksége, így itt is tarthatónak tartják  az augusztus végi határidőt − amennyiben augusztus elején megérkezik a visszaigényelt összeg. Az elszámolást ugyanezzel a határidővel tervezik.

A nagy érdeklődés mellett különösen meglepő, hogy a pénztárakhoz milyen lassan csordogálnak a reálhozamról rendelkező nyilatkozatok. Az MKB-hoz még most is napi 300-440 érkezik. Lehoczky szerint a törvénymódosítás e szempontból egyszerűsíti a "meddig várjunk kérdést", mert nem a nyilatkozatra felkérő levél kézhezvételétől számított 30 nap lesz a döntő (ahogy arról a korábbi szabályozás rendelkezett), hanem a május 31-i beérkezés.

A nyilatkozatokat a Honvédnál is folyamatosan fogadják, de még mintegy ötezer darab hiányzik. Sok mozgásterük nincs − hangsúlyozták a pénztárnál −, most a nagy munkáltatók segítségét kérik abban, hogy hívják fel a dolgozók figyelmét arra, hogy aki magánpénztári tag és visszalépett az állami rendszerbe, annak nyilatkoznia kell. A Dimenziónál az eddig nyilatkozók aránya közelíti a 70 százalékot. Az ING-nél arról tájékoztatták lapunkat, hogy tegnapig a tb-be átlépett tagságuk mintegy harmada nyilatkozott − zömük folyószámlára, harmaduk lakcímre kéri az átutalásokat. Az MKB-nál ez az arány még rosszabb, itt ugyanis a 35 ezer jogosult közül mindössze 14 ezer rendelkezett reálhozama sorsáról.

Az ING-nél arra kérték az állami rendszerbe átlépő tagjaikat, hogy nyilatkozataikat lehetőleg április 29-ig adják postára. A postai átfutási idő miatt itt május 6-ig fogadják be a papírokat. A döntést az ING azzal is segítette, hogy a sajtóban leegyszerűsítetten reálhozamként emlegetett összeget januári értéken ugyan, de tagjaik bárhonnan elérhették a honlapjukon, néhány személyes adat megadásával. Ez nem az az adat, amelyet május 31-i értékkel látnak majd viszont, de kiegyensúlyozott piaci körülmények között jó közelítéssel irányadó.

A pénztáraknál, a felügyeletnél és a nyugdíjfolyósítónál is úgy látják, hogy a nyilatkozatok begyűjtésénél komoly fennakadást okoz, hogy sokan nem jelezték pénztáruknak címváltozásukat. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy jelentős összegek kerülhetnek majd − a tagok eredeti szándékával ellentétben − az állami nyugdíjalapba. A pénztárak tapasztalatai szerint a nyilatkozók többsége készpénzben szeretne hozzájutni az őt megillető összeghez. Ez az arány az MKB-nál 92,9 százalékos, a Dimenzió ebben a vonatkozásban 96 százalékról számolt be.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz legfeljebb néhány százaléknyi pénz érkezhet majd. Pedig például az Aranykor akcióval is igyekszik arra ösztönözni a tb-rendszerbe visszalépetteket, hogy a nekik járó pénzzel önkéntes pénztári számlájukat hizlalják. A 2011. július 31-én aktív pénztártagsággal rendelkező önkéntes nyugdíjpénztári tagjaik közül azok között, akik magánpénztári reálhozamukat, illetve tagdíjkifizetésüket ide kérik, öten készpénzben visszanyerhetik az önkéntes egyéni számlára átutaltatott tagi kifizetést, nyertesenként maximum 500 ezer forint értékben.

Jelenleg a volt magánpénztári tagok készpénzben (számlára, postai kézbesítéssel), önkéntes nyugdíjpénztárba, de akár eleve az államhoz is kérhetik a reálhozamot. Abban az esetben azonban, ha nem nyilatkoznak és a kényszerpályára került pénztáruk által postán kiküldött pénz visszaérkezik, akkor már csak az állami kassza hizlalására van lehetőség.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK