Nyugdíjprémium: kiszámolták, mennyi jár

Bár nyugdíj korrekció nem lesz, amelyen egy átlagos nyugdíjas tízezreket veszít, de sokan kapnak majd egy összegben nyugdíjprémiumot. Várhatóan az előző évinél 4000 forinttal többnek örülhet egy átlagos nyugdíjas.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 16. vasárnap, 08:43
Fotó: Shutterstock

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette csütörtökön, hogy a áttekintette  a gazdasági növekedési adatokat, és az látszik, hogy az idén 3,5 százalék feletti lesz a növekedés, így 2018-ban is fognak nyugdíjprémiumot fizetni. A Pénzügyminisztérium 4,3 százalékkal számol, ami azt jelenti, hogy a tavalyinál nagyobb összegre számíthatnak a nyugdíjasok.

Az RTL Híradóban meszólaló Farkas András nyugdíjszakértő azt mondta, idén - ha a növekedési számokat tartani tudják - akkor az előző évhez képest 4000 forinttal többet kaphat egy átlagnyugdíjas. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akinek legalább 80000 ezer forint a nyugdíja az 16 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap. Akinek ennél kisebb a járandósága, az arányosan kevesebbet kap. A 28 500 forintos nyugdíjminimumot kapóknak 4275 forint jár majd.

 

 

Függően attól, hogy csak az öregségi nyugdíjasok vagy a rokkant nyugdíjasok is kapnak-e juttatást, 2-2,7 millió ember lehet jogosult. A törvény szerint annak nem jár a prémium, akik idén vonultak nyugdíjba, valamint csak az öregségi határt ellépők kaphatnak prémiumot, de tavaly rendeletben döntöttek a kör kiszélesítéséről.

A nyugdíjprémium rendszerét még a Bajnai-kormány vezette be, hogy az azévben véglegesen kivezetett 13. havi nyugdíjat és a svájci indexálást (ami infláció mellett a nettó bérnövekedést is figyelembe vette) eltörölték és ezt szánták kompenzációnak helyettük. A válság alatt ebből sok nem jutott a nyugdíjasoknak, a magyar GDP bővülése először 2017-ben lépte át a 3,5 százalékos határt, így tavaly járt először prémium.

Az is kiderült, hogy az év végén és a jövő év elején is Erzsébet-utalványt osztogathat a kormány.

Viszont ezek a "pótlékok" sem orvosolják azt, hogy az átlagos nettóbérek emelkedése mellett a nyugdíjak alig emelkedtek. Amíg 2014-ben a magyar átlagnyugdíj havi összege 110,8 ezer forint volt, addig ma ez 130,5 ezer forint. Ezzel szemben ugyanezen időszak alatt a nettó átlagbér a havi 150,6 ezerről 219,2 ezer forintra futott fel.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakazigazat, 2018.09.16 10:47

Az egyértelmű, hogy korrekció nem lesz, így abban sem lehet reménykedni, hogy 2019. Januárban esetleg nem 2.7 % hanem mondjuk 3.5 vagy 4 % legyen a nyugdíjemelés ! lesz prémium és utalvány ! Kérdés az,hogy a politikusoknak menyi lesz az emelés ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2018.09.16 10:02

Megint egy oltári nagy átverés Orbántól !
Korrekció többe kerülne a nyugdíjpénztárnak.
Ennyit az illiberális gazemberekről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2018.09.16 08:59

Nyilvánvalóan hamisak az adatok ! Az infláció jóval magasabb, ha reálisan számolnának, a növekedés meg vrtuális, ha reálisan számolnának legfeljebb a fele az igazi novekedés (vagy még annyi sem). De mi igazi ebben a kis országban ? A rendőr traffipaxa ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html