Nyugdíjra gyűjt? Akkor ez a hír érdekelni fogja

Az idei első negyedévben az előző évhez képest több mint 16 százalékkal nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárakba fizetett pénz – kalkulált az Azénpénzem.hu az MNB adattáblái alapján. A számokból úgy tűnik, hogy a cafeteria idei átalakítása nem rázta annyira meg a kasszákat.
K. Kiss Gergely, 2017. június 13. kedd, 17:00
Fotó: Unsplash

A tagdíjbevétel az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az idei első negyedévben mindössze 4,6 százalékkal nőtt, ami kizárólag a tagok egyéni befizetéseinek köszönhető - idézi a portál az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) korábbi közleményét.

Az MNB adatai (ebben nem csak a szövetség tagjai, hanem az egész szektor benne van, ami egyébként nem sokkal tágabb) szerint azonban az összes nyugdíjpénztári befizetés 16,4 százalékkal ugrott meg. A részadatokban a felügyeleti számok szinte pontosan az ÖPOSZ tájékoztatásában szereplőknek felelnek meg.

Az MNB adatai szerint azonban az idén az előző év azonos időszakához képest kétszeresére nőtt az adójóváírás összege. A pénztártagok az államtól 1,6 milliárd forintot kaptak, ami az összes befizetést 7 százalékkal növelte meg. Így fordulhatott elő, hogy több mint 16 százalékkal hízott az önkéntes nyugdíjpénztárba befolyt pénz.

A portál szerint az év végén az szja-kedvezmény összege újabb rekordot hozhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK