Nyugdíjra nem marad pénz

Ma még minden korosztályban többségben vannak azok, akik úgy vélik, hogy az állam kötelessége a megfelelő nyugdíj összegének biztosítása.
Nagy László Nándor, 2012. július 20. péntek, 14:51
Fotó: Napi.hu

A lakosság mind nagyobb része van ma már tisztában azzal, hogy gondoskodnia kellene hosszú távú anyagi biztonságáról, nyugdíjáról. A jelenlegi válságban azonban sokak anyagi lehetőségei erősen beszűkültek, bizonytalanabbnak érzik a jövőt, másrész pedig csak a napi életük finanszírozására elegendő pénz áll rendelkezésükre - mondja Kósa Zoltán, az AXA Biztosító vezérigazgatója. Juhos András, az UNIQA Biztosító személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja egy felmérést idéz ezzel kapcsolatban: Magyarországon az emberek 80 százaléka nem tud öt évnél távolabbi időtávban gondolkodni megtakarításai terén, márpedig - hívja fel a figyelmet a szakember - a nyugdíjcélú megtakarítások létjogosultsága 20-30 év távlatban van. Paál Zoltán, a Generali vezérigazgató-helyettese szerint a hosszú távú elköteleződést az is blokkolja, hogy az elmúlt évek történései kapcsán a bizalom is megrendült valamennyire a különféle intézményrendszerekben. Ezen felül - teszi hozzá - az is igaz, hogy sokszor az sem világos az ügyfeleknek, hogy ezek között az intézmények között mi a különbség - nagyon sokszor összemosódnak például a tudatukban a biztosítók nyugdíjcélú termékei és a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások, amelyek viszont teljességgel eltérő elvek alapján működnek.

Érdemi segítség kell
Nagyon sokan vannak, akik hajlandóak lennének megtakarítani, de nem tudják, hogyan tegyék, épp ezért komoly a felelőssége az értékesítőknek: Sallai Linda, a CIG Pannónia termékfejlesztési igazgatója szerint az érdemi tanácsadás szerepe épp ezért kiemelkedően fontos a jelen helyzetben, hiszen a jó megtakarítási, befektetési döntések meghozatala nem egyszerű még a pénzügyileg tudatos emberek számára sem. A lehetőség adott - hívja fel a figyelmet ehhez kapcsolódva a Groupama igazgatója -, hiszen a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság megszüntetésével a biztosítók egyértelműen nagyobb szerepet kaphatnak a megtakarítások területén.

Más, komolyabb baj is van - teszi mindehhez hozzá Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója: Szerinte ugyanis a nagy "felébredés" ellenére a kutatások még mindig azt bizonyítják, hogy minden korosztályban még mindiog többségben vannak azok, akik továbbra is azt gondolják, hogy az állam kötelessége gondoskodni a nyugdíjas éveikről - s ezt el is várják az államtól.

Bárdos Tamás, a Signal életbiztosítási főosztályvezetője szerint ez a hozzáállás rendszerint későn, csak akkor változik, amikor már közeledik a nyugdíjbavonulás és az emberek szembesülnek a rút valósággal. A nyugdíj előtt 5-10 évvel ugyanakkor már csak vállalhatatlanul nagy összegekkel lehet a nyugdíjrést betömni, a kísérlet rendszerint teljes kudarcra van ítélve. A biztosítók felelőssége is ekként, hogy felhívják az emberek figyelmét arra az alapvető összefüggésre, hogy minél hosszabb távú egy megtakarítás, azaz minél hamarabb kezd el valaki például a nyugdíjas évek biztonságáról gondoskodni, annál kisebb összeget kell rendszeresen félretennie.

Azzal ma már szinte minden piaci szereplő egyetért, hogy a mentalitás megváltoztatása nem lesz éppen könnyű. A korábbi bizakodás, mely szerint az egykulcsos adó bevezetése után a polgárok növelni fogják öngondoskodási célú megtakarításaikat, hiú reménynek bizonyult: az adóváltoztatások kedvező hatását a megtakarítási piacról elszippantotta a devizahitelek törlesztése, illetve a végtörlesztés, vagy csak az történik, hogy a családok felélik a megmaradt pénzt - emlékeztet Kótiné Somfai Ágnes, az ING Biztosító marketing és kommunikációs igazgatója. Külön gondot jelent az is - teszik hozzá mindehhez az Aegon szakértői -, hogy még azon családoknál is, ahol marad pénz és van igény valamilyen megtakarításra, a nyugdíjcélt számos, az életpálya alapján prioritást élvező, előre tervezhető kiadás előzi meg - a gyermekes családok esetében a gyerek iskoláztatása, lakáshoz juttatásának biztosítása számít első számú feladatnak. Ezen túl a családi kassza már a legtöbb helyen nem teszi lehetővé, hogy további megtakarítások képződjenek a visszavonulás idejének anyagi biztonságára.

 

Nyugdíj-tervek
MagyarországEU
2009.12.012011.12.012009.12.012011.12.01
A nyugdíj a gazdasági helyzettől függetlenül biztosított marad
6121214
A vártnál alacsonyabb összegű nyugdíjra számíthat28172424
A tervezettnél később tud csak nyugállományba vonulni22191921
Több megtakarításra lesz szükség a nyugdíjbavonulásig21282524
Egyéb131288
Nincs válasz/nem tudja1112129
Forrás: Eurobarometer

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

5perc, 2012.07.30 15:43

@rw:
Ennyire ne nézz hülyének! Nekem sem papíron, és ceruzán múlik, hogy tudjam, hogy ez egy rossz üzlet. Legalábbis ha nem a cél, azaz egy új rendszer kiépítési költségének vesszük. De mit tehetünk?
- vagy hagyjuk leértékelődni az egészet a .csába és senkinek nem lesz se rendes piaci nyugdíja se valamit érő államija,
- vagy megszüntetjük a jelen nyugdíjasok ellátását, ahogy Borisz mondja (nyilván nem gondolja komolyan, hogy csak ez az alternatíva), persze, hogy nem
- vagy belefektetünk és hagyjuk, hogy 30-40 év alatt, tervezhető veszteséggel megérjen és egyenlő jelentőségűvé váljon az államtól és a piaci nyugdíjpénztáraktól kapható nyugdíj. A növekvő nyugdíjasszám miatt úgyis csak ez, vagy ilyesmi lehetőség marad.
Azt azért be kell látni, hogy nincs legjobb megoldás. Én, mint mérnök nem gyűlölök jobban dolgot, mint hogy azért nem csinálunk évizedekig semmit, mert nem vagyunk képesek dönteni valami mellett, vagy felszámolunk valamit, ami ugyan nem a legjobb, de több haszna van, mint kára és semmi nincs helyette. A manyupnak nem volt akkora kára, mint haszna és ugyan lehetett volna finomítani, vagy átszabni, de szeretve tisztelt kormányzónk presztizskérdést csinát belőle, hogy a megszüntetésével látszólagos sikert könyveljen el az eu-val szemben.
Az, hogy az állampapír piacon mennyi a hozam, nem a manyupok harcolják ki. Összhangban van a maginflációval, stb. Kb leszorítható. Az már önmagában is bizalom a pógároknak, hogy nem értéktelenedik el mindenük. A hozamköltség nem kicsi, de annyi - nehezebben megindokolható - dologra költöttünk/költünk egyenként évenként ugyanennyit vagy többet (pl máv, kamattámogatott hitelek, stb).
Borisznak az a nagy tévedése, hogy kardoskodik a kizárólagos felosztó-kiróvó rendszer, amiből viszont a trendek alapján következik, hogy a jelenlegi befizetők csakis vesztenek rajta.

Borisz: ?az elmúlt években 2010. előtt talán egyszer volt 6% a jegybanki alapkamat: 2005. szeptember 20-tól 2006. június 20-ig?
Egyrészt a 6 lehet, hogy csak egy ex/has szám, most épp 7. De megmagyaráznád, miért a 2010 előtti számít csak? A Bajnai kormány alatt, tehát a fennálló manyuprendszer mellett lett 6% alatti.
Borisz: ?Milyen pártfőiskoláról beszélsz te szerencsétlen??
Valahol csak belédnevelték az egyetlen igaz utat meg ezt a szörnyű stílust (vagy egy fél éve már az első megnyilvánulásod felém ilyen elképesztő tahó volt, én meg nem felejtek).
Borisz: ?Mit gondolsz mennyi adót fizetek én, mint vállalkozó??
Pontosan ebből indultam ki. Te nem a befizetett állami nyugdíjadból fogsz megélni (de kapni azért fogod), akár összeméhető az adózott jövedelmed a valóságossal, akár nem (ezt magamban nyugodtan gondolhatom ínkább így), mert a tb plafon úgyis megfogja a befizetést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.25 14:03

@rw: Hagyjad reménytelen eset... De leginkább az a szomorú az egész eszmefuttatásában, hogy fingja nincs a jelenlegi nyugdíjrendszer működéséről!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2012.07.25 13:55

@5perc:
"Kell-e vagy nem 10%-os hozamért állampolgárok pénzéért kuncsorogni milliárdos reklámkampányokkal most amiatt, hogy nincs biztos állampapír felvevő piac 6%-os hozammal! Mennyivel kerül ez így többe? Itt bukik az mondanivalód egyik fele. Amit a párfőiskolán beléd sulykoltak."

Ezt te tényleg komolyan gondolod? Mert akkor javaslok egy ceruzát és papírt kézbe és rászánni pár órát miért is hülyeség azt kijelenteni ha odaadok valakinek csakúgy x pénzt, majd vissza kölcsönkérek tőle x/2 pénzt 6%, továbbá másoktól x/2 pénzt szintén 6% hozamra az nekem pénzügyi stabilitást hoz, azzal szembeállítva hogy nem adom oda az x pénzt, és ezért nincs is szükségem kölcsönkérni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.25 12:59

@5perc: Elmész Te a francba! Mégis mit képzelsz??? Mit gondolsz mennyi adót fizetek én, mint vállalkozó? Én élősködő lennék?! Kispajtás 19 fős cégem van és állami, önkormányzati Megrendelőm 1 db sem!!! Nem is volt és nem is lesz! Max alvállalkozója lehetek a Közgépnek ahogyan a Stabagnak is voltam! Minden ember a cégben be van jelentve saját magamat is beleértve! Milyen pártfőiskoláról beszélsz te szerencsétlen?
Még ha igazad is lenne (ami persze baromság, hisz az elmúlt években 2010. előtt talán egyszer volt 6% a jegybanki alapkamat: 2005. szeptember 20-tól 2006. június 20-ig), akkor is az elvont nyugdíjjárulék egészére ki kellett állampapírt bocsátani! Attól, hogy a felét felvásárolták a Manyupok az nem csökkentette a hitelfelvételt Te idióta! Hanem növelte a duplájára!
Az állami nyugdíjon kesereghetsz amennyit akarsz, meg azon is mekkora geciség, hogy az általad befizetett nyugdíjjárulék megy a mostani nyugdíjasok zsebébe, ahelyett, hogy Te el tudnád rakni megtakarításként! De sajnos ilyen a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer! Ezt megváltoztatni akkor tudnád, ha a mostani nyugdíjasokat (apádat, anyádat) ellátás nélkül hagynád. Miután kipusztulna ez a generáció utána beszélgethetnénk a Te félretett megtakarításaidról! Felfogtad???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

5perc, 2012.07.25 12:30

@Borisz1106:
Te válaszolj magadnak: Kell-e vagy nem 10%-os hozamért állampolgárok pénzéért kuncsorogni milliárdos reklámkampányokkal most amiatt, hogy nincs biztos állampapír felvevő piac 6%-os hozammal! Mennyivel kerül ez így többe? Itt bukik az mondanivalód egyik fele. Amit a párfőiskolán beléd sulykoltak.
A másik fele meg ott, hogy aki tisztességes jövedelemmel rendelkezik, az állami nyugdíjból akkor is csak szánalmas pénzt kaphat majd a jövőben, az öngondoskodásnak meg tisztességtelenül hátrányt okoznak azzal, hogy csak adózott, járulékozott pénzből mehet, nem úgy, mint az állami.
Tehát fizetek világba és nem kapok vissza érte szinte semmit. Ennek persze az olyanok örülnek, mint te, akik élősködői a rendszernek, semmi befizetésük mellett ugyanannyi nyugdíjat kapnak majd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html