Nyugdíjtitkokra kíváncsi a hivatal

A Kehi kontrollálja majd a visszalépők portfóliójának eszközeit és annak átadását, a hivatal bank- és üzleti titkokat is megismerhet.
B. Varga Judit, 2011. február 8. kedd, 04:50
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Tegnap képviselői önálló indítvány formájában benyújtotta a parlamenthez Selmeczi Gabriella azt a jogszabálytervezetet, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kontrollálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok portfólióban található eszközöket és azok átadását az államnak.


A szervezet kedvére világíthatja át a magánnyugdíjpénztárak korábbi működését, valamint gazdálkodását, az eszközölt befektetéseket is. A vizsgálat tehát kiterjed arra is, hogy a vagyonkezelés hogyan, mennyire "célszerűen" történt. Áttekintik a közreműködőkkel (például befektetési alapokkal, letétkezelőkkel) kötött szerződéseket is.


A miniszterelnöki megbízott javaslata alapján a Kehi banktitkokat, fizetési titkokat, értékpapírtitkokat, pénztártitkokat és üzleti titkokat is megismerhet. Az indoklás szerint a törvénymódosítás a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény rendelkezéseivel összhangban van, mert mindez közérdekű feladat teljesítéséhez kapcsolódik és az adatátvevő törvényi kötelezettségének ellátásához szükséges, továbbá az adatok felhasználása az ellenőrzés mértékéig célhoz kötött.

A kasszák ellenőrzésére egyébként hivatott Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) együtt kell működnie a Kehivel, és adatokat szolgáltatnia számára, aminek jogi lehetőségét a felügyeletről szóló törvény módosításával teremti meg a javaslat. Ennek hiányában a PSZÁF az adatok átadását köteles lenne megtagadni. A kifejezetten boszorkányüldözésnek tűnő akció pikantériája egyébként, hogy ha a Kehi bármi keményebb kifogásolni valót talál, az egyúttal a PSZÁF munkájának is erős kritikáját jelenti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Árpádrudolf, 2011.02.08 10:32

" Minden hatalmat a Szovjeteknek!"
Szovjetek=forradalmárok hatalmi szervezetei
Milyen jó tanulók ezek a gyerekek! Lenin rendet nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html