Nyugdíjtörvény-módosításról is tárgyal a parlament

A kormány a szeptember közepén kezdődő parlamenti ülésszak során 42 törvény benyújtását tervezi, ezt egészítik ki majd a képviselői javaslatok. A kötelező gyakorlatokon túl az egyik legfontosabb törvény a villamos energia és a földgáz kereskedelmének szabályozása lehet.
Papp Zsolt, 2010. szeptember 2. csütörtök, 10:24
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke


Akár az előző kormány által megkezdett energialiberalizáció folytatásaként is értelmezhető az a törvényjavaslat-csomag, amely várhatóan még szeptemberben a ház elé kerülhet a kormány jogalkotási programja alapján. A kormány tervei szerint módosítanák a határon átívelő villamosenergia-kereskedés szabályozását, illetve könnyebbé tennék a hozzáférést a földgázszállító rendszerekhez és tárolókhoz. Ettől függetlenül folyik az egyeztetés a lakossági energiatarifák új képletének meghatározásáról - ha egyezség születik, akkor ezt a kérdést is ebben a csomagban kell rendeznie az országgyűlésnek.


A nemzetgazdasági tárca kötelező gyakorlata a következő évi költségvetés benyújtása - erre az idén október 30-áig kell várni. Ezzel párhuzamosan kerülnek a ház elé a költségvetést megalapozó törvénymódosítások, illetve az adótörvények. A kormány elvileg elkötelezte magát az egykulcsos szja bevezetése mellett, ám hogy a 2011-es költségvetés végül mit tesz lehetővé, annak beismerésével a kormány megvárja az önkormányzati választásokat. Szintén a jövő évi költségvetést érinti az egyház-finanszírozási törvény módosítása - a kormány ígérete szerint növelnék a történelmi egyházak támogatását.


Már a következő hetekben a parlament elé kerülhet a nemzeti eszközkezelő társaságról szóló előterjesztés, amely a bajba került lakáshiteleseknek nyújthat megoldást, ám hogy a kormány milyen megoldást javasol - piacit, félpiacit vagy teljesen állami kézbe vennék a bedőlni készülő hitelek mögött álló ingatlanfedezetet -, arról még nem nyilatkoztak az illetékesek.


Szintén a nemzetgazdasági tárca berkeiben dolgoznak a közpénzügyi törvények módosításán: a tervek szerint ez a költségvetési előirányzatok felhasználásának szigorítását, az ellenőrzési rendszerek továbbfejlesztését, a költségvetési prezentációk közérthetőbbé tételét jelentheti - a mostani törvénymódosítás a szaktárca szándékai szerint csak az első lépés lehet egy új államháztartási rendszer alapjainak lerakásához.


A nem gazdasági törvények között szerepel a nyugdíjtörvény azon módosítása, amely a nők számára már negyvenéves munkaviszonnyal lehetővé tenné a nyugdíjba vonulást. A kormány új jogalkotási törvényt terjeszt a ház elé - erre alkotmánybírósági határozat kötelezi -, de még decemberben módosítják a 2011-es népszámlálási törvényt is, illetve a jövőre részben életbe lépő polgári törvénykönyvet is átírnák az utolsó pillanatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bandi, 2010.09.02 12:04

Tisztelt Papp Zsolt Szerkesztő Úr!
A népszámlálással kapcsolatban egy kis szösszenet:
A lakásunkba be volt jelentve egy rokon, aki kb. 28 éve meghalt. Minden ilyenkor szokásos adminisztráció el lett intézve, ennek ellenére minden választásnál küldik a kopogtató cédulákat, karácsony előtt az önkormányzat ajándékát. Többször bejelentettük hogy töröljék végre, de mindhiába. Feltételezem, ez nem csak egyedi eset. Ha kiderülne az, hogy Magyarország lélekszáma csupán 9 millió vagy mondjuk11 millió, én cseppet sem lepődnék meg.
Üdvözlettel
Sóvágó Endre
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html