Nyugdíjügy: a SZU nem támogatja az alkotmánymódosítást

A Szociális Unió (SZU) nem támogatja az alkotmány fideszes képviselők által beterjesztett, a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó módosítását.
NAPI, 2011. május 18. szerda, 14:39
Fotó:

Szili Katalin független képviselő, a szervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, nem részelemek megváltoztatására van szükség, hanem átlátható és kiszámítható finanszírozási rendszert kell kialakítani, a szerzett jogokat nem sértve - írta az MTI.

A szerzett jogosultságok nem alakíthatóak szociális juttatásokká, segéllyé - mondta Szili, hozzátéve, hogy ők maguk sem támogatják, hogy "csalárd módon" szerezzen bárki jogokat ebben az országban.

Átlátható, objektív és kiszámítható finanszírozási rendszert kell kialakítani, "a rendszer problémáira csak rendszerszerű választ lehet adni, ami a szerzett jogokat nem sérti. Elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer átalakítása, és fenntarthatatlanságának megszüntetése - mondta Szili.

A SZU nyugdíj-kerekasztal összehívását kezdeményezi, amelyre a szakértők mellett minden érintett szakszervezet képviselőjét várják egy fenntartható nyugdíjmodell megalkotása érdekében. Majdani javaslatukat társadalmi vitára bocsátják.

HOZZÁSZÓLÁSOK