Nyugdíjügy: fontos változás jön a korkedvezményben

Még másfél évig biztosan fennmarad veszélyes munkakörök számára fenntartott korkedvezményes nyugdíj rendszere, ám vélhetően a technológia fejlődése ezt a nyugdíjformát elavulttá teszi. A kormány döntése szerint a jelenlegi szabályok 2014 végéig fennmaradnak, utána várható változás.
NAPI, 2013. március 5. kedd, 17:35
Fotó: Napi.hu

Másfél évtizede adósok a kormányok a korkedvezményes nyugdíj rendszerének szabályozásával a legújabb határidő-hosszabbítás szerint 2014 végéig fennmarad az elavult szabályozás. A hosszabbítással a döntéshozók a probléma kihalására számít, ugyanis ma már a 40 éve érvényben levő listán alig van olyan munkahely ami alapján igénybe lehet venni a korkedvezményes nyugdíjakat. Jelenleg alig 18 ezer nyugdíjas kap ezen a jogcímen ellátást a többségük a tömegközlekedésből került ki. A korkedvezményes rendszert anno a veszélyes munkahelyeken dolgozók kárpótlásának egyfajta kompenzációjára találták ki, ám 1997-es nyugdíjreform során többre már nem futotta az akkori szocialista kormány lendületéből a kérdés tisztázásra.

A korkedvezményes rendszer reformja többszöri halasztást szenvedett legutóbb a tavaly decemberben döntött úgy a kormány, hogy a jelenlegi - mintegy 40 éves rendszert - 2014-ig meghosszabbítja, addig még kérhető a jelenlegi szabályok szerint a korkedvezményes nyugdíj, azt követően várhatóan jelentősen szűkül a korkedvezményre jogosító munkakörök száma, vagy maga a rendszer szűnik meg.

A szakmák többsége megszűnt

A korkedvezményes nyugdíjrendszer rég megérett a jelentős átalakításra vagy megszüntetésre. A korkedvezményes munkakörök listája több százra rúg, ezen munkakörökben foglakoztatott munkavállalók után a rendes tb-járulékon felül a munkáltató köteles plusz 13 százalékos extra korkedvezmény-biztosítási járulékot fizetni. A járulékfizetés alól külön eljárásban mentesítés kérhető - ez esetben értelemszerűen nem vehető igénybe a nyugdíj kiszámításánál a korkedvezményre jogosító munkakörben eltöltött idő többszörös beszámítással.

A korkedvezményes munkakörök jelentős része olyan mértékben időt múlt, hogy a szakmák többsége már nem is létezik Magyarországon: ilyen például a mélyművelésű bányászat, amelynek utolsó mohikánjai 2018-ig dolgozhatnak idehaza az utolsó mélyművelésű bányában oroszlányi márkushegyi bányában. A bánya bezárásáról az elmúlt hónapokban döntött a kormány. Valamennyi mélyben dolgozó bányász jogosult volt korábban is a korkedvezményes nyugdíjra a lóvezetőtől fölfele egészen a bányamesterig. A korábbi évtizedekben több tízezer embert foglakoztatott a magyar textilipar, ahol a szövödei munkásokra szintén vonatkozott a korkedvezmény, ám ez az iparág is teljesen eltűnt Magyarországról.

A tömegközlekedés és a kohászat tartja még magát

Eltűnőben van Magyarországon a kohászat vagyis a meleg üzemben végzett munka, az utolsó fellegvár a dunaújvárosi Dunaferr, ám amíg létezik nehézipar a magyar gazdaságban, addig a korkedvezményes szabályozás vonatkozik rájuk, a 2014 utáni szabályozás egyik kiemelt csoportja valószínűleg a kohászat lesz. Hasonlóan megmaradhat hosszabb távon a radioaktív anyagokkal dolgozó alkalmazottak korkedvezménye is, legyen az orvosi vagy ipari röntgenes, vagy ionizáló környezetben dolgozó kutatók.

A másik népesebb munkavállalói csoportot a földi tömegközlekedésben dolgozókat érinti nagyobb számban a korengedményes nyugdíj kérdése - vagyis a BKV, Volán és vasúti járművezetőket, jegyvizsgálókat. Itt okozhat problémákat a rendszer kompenzációk nélküli átalakítása a közlekedésben dolgozó szakszervezetek erősebb érdekérvényesítő képessége miatt, annak ellenére, hogy az elmúlt 40 évben ezen a területen is jelentősen javultak a munkavégzés körülményei.

A technológiai fejlődés jó néhány munkakörben megszüntette a korkedvezményre való jogosultságot: ilyen idejét múlt a sütőiparban dolgozók ( például a meleg kemence mellett dolgozók) korengedménye, de akár ide sorolható a polgári repülésben dolgozók korkedvezménye is, legyen az akár repülőszemélyzet, vagy légiforgalmi irányító, amely munka ma már nem sokban különbözik - munkaegészségügyi szempontból - más számítógép előtt végzett munkától.

Rég eltűnt szakmák a kedvezményezettek között
A korkedvezményre jogosító munkakörök listáján rég eltűnt szakmák találhatóak: ilyen például a bányafarabló, vagy a csavarutánhúzó, de említhetnénk a penészsepregetőt is. A kohászat területén korkedvezményre jogosító munkakör a vízőr, üstfordító kormányos, lehúzó munkás, csavarhajtó, a drótkarika rendező vagy az ürítő kiverő rámoló - olvasható a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékében.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

janus, 2013.03.17 10:43

Teljesen jogos a korlátozás.
A fajtája és mennyisége mérlegelendő
pld 41 évesen kb 160eFt bér után 25 éven kesresztül 15,5 mill a mindenfajta levont teher.
80 évig él több mint 80 mill. kap és teljes EU ellátást....?
Nevetséges ..

Befizetés alapuvá kell tenni a juttatást korrekciókkal. Az EU járulékot vonni kell továbbra is...........

Korr. sebesült, volt harci cselekményben, .......
41 éves életerős ember 267eFt nyugdíjjal és 145eFt nettóért másodállásban nevelő....
Ez az igazi meglopása a társadalomnak....
Hornnak a vodka szakos elvtárs ajándéka a központi kiszolgáló egyéneknek....
A behazudott BM és bányaévekkel rendelkező kvázi rendőröknek és bányászoknak, akik szenet csak képen látott..
A hitelesség és a hazugságra alapuló ellátás olyan mint az egész országunk......egy csődtömeg..............
Az hogy jól rendezik, az kérdés...?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vvferi, 2013.03.16 23:43

Jó ez a regisztrációs rend! 10 napot kell várnom az első hozzászólásommal a regisztrálás után, így biztos, hogy a téma, ami felizgatott, már lekerült a listáról, szórhatom a borsót a falra.
"A technológiai fejlődés jó néhány munkakörben megszüntette a korkedvezményre való jogosultságot......polgári repülésben dolgozók... ..amely munka ma már nem sokban különbözik - munkaegészségügyi szempontból - más számítógép előtt végzett munkától." Én pilóta voltam, igaz, nem polgári, hanem vadászrepülő.
32 éves aktív szolgálatom alatt 43 pilótatársam Windowsa fagyott le. Örökre. Ja, miről beszélek én? A katonai repülőket nem is említették itt. Tőlük csak úgy, - hagyományokhoz illően, a nyilvánosság kizárásával - vették el a korkedvezményt. Fuldoklunk, és még arra is köteleznek, hogy ezt csendben tegyük. Mindegy, amúgy sem találok szavakat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyik, 2013.03.07 06:53

Egyes foglalkozásoknál EU jogszabályrendelkezik a foglalkoztaás idejéről. Egy pilótás repülőgép, vagy helikopter esetén a foglalkoztatási engedély 60 éves korig engedélyezi jogszabály. Az új szabályokat figyelembe kell venni, hogy egy pl. mezőgazdasági pilótának - már, ha marad ilyen - 60 év után ne kerüljön kilátástalan helyzetbe,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

2gyerek, 2013.03.06 07:07

Vannak olyan munkakörök is pl:BM-nél a titkárnő,hogy bizony ő is jogosult a nyögdíjra,ott aztán elhasználódik a szervezete (max a hövelye :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.03.05 23:25

@melos:

6. Ha mégis meg akarják szüntetni, akkor rahedli perre kell számítani, ugyanis a korkedvezményes munkakörben dolgozókat (pl. engem) közvetve 2006 óta sújtanak korkedvezménybiztosítási járulékkal. Ezt úgy kell érteni, hogy 2006 óta ezt a terhet a munkáltató fizeti, és véletlenül éppen 2006 óta nem kaptam egy forint béremelést sem.

Persze a különféle bércsökkentő csomagok. 1. gyurcsány csomag, bajnai csomag, 2012. I. törvény, 2012.I.tv 2013. 01.01-től módosított pontjai viszont a béremet folyamatosan csökkentették. A korkedvezménybiztosítási járulék pedig azért járulék és nem adó, mert az után szolgáltatás jár.

Ha viszont valamelyik kormány ettől visszatáncol, akkor az így levont összeget 2006-tól szépen kérem kp-ban az aktuális kormánytól a jegybanki alapkamat kétszeresével. Aztán akkor mondjuk rendben vagyunk. Amennyiben se a levont járulékot, se a korkedvezményt nem kapok, azt hiszem nyugodtan lehet LOPÁS-ról, SIKKASZTÁS-ról beszélni. (!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html