BUX
38240

Nyugdíjügy: késve jutunk a pénzünkhöz?

A postán elakadt reálhozamok kifizetésével kapcsolatban elmaradt a szokásos egyeztetés a felek között ezért a pénztárak, a PSZÁF és az NGM nyilatkozatokkal nyomatékosítja álláspontját.

B. Varga Judit, 2011. augusztus 26. péntek, 11:19

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felszólította a magánnyugdíjpénztárakat, hogy a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan tegyenek eleget a volt pénztártagok módosítási kérelmének, a pénztárszövetség viszont ennek érdekében az illetékesektől a szabályok módosítását kérték. Úgy tűnik, az ilyen ügyekben korábban megszokottnak számító háttéregyeztetések helyett az érintettek továbbra is nyilatkozatokkal és sajtóközleményekkel nyomatékosítják álláspontjukat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ugyanis közzétett egy olyan állásfoglalást, amelyben felszólítja a pénztárakat, hogy a hibás adatokkal rendelkező pénztártagok esetében augusztus 31-ig ismét utalják ki a reálhozamokat. Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke pedig erre közölte: a legjobb szándékuk ellenére technikailag képtelenség a minisztérium felszólításának eleget tenni, ugyanis a tárca szerint a törvényi határidőn belül − azaz 2011. augusztus 31-ig − kellene a visszaérkező utalásokat ismételten megindítani. Ez csak azokban az esetekben lehetséges, ahol a visszalépő tag banki átutalást kért, és számlaszáma rosszul szerepelt a pénztára nyilvántartásában. Akikhez viszont a pénztárak postai úton kísérelték meg eljuttatni a reálhozamot, azok esetében a visszaérkező összeget a Magyar Posta szeptember 16-ig visszatartja. Ezt követően − nyomatékosította Lengyel Márk, a Generali Nyugdíjpénztár ügyvezetője − az át nem vett és visszaérkezett összeget a magánnyugdíjpénztáraknak a Nyugdíjbiztosítási Alap részére további várakozás nélkül kötelező átutalniuk.

Reálhozam-kifizetésPénztárUtolsó időszakAllianzjúlius 29-igDimenziójúlius 25.− augusztus 4.Generaliaugusztus 11−22.INGaugusztus 15-igPannóniaaugusztus 1.

A reálhozam-kifizetés terv szerint halad az Aegonnál − tudtuk meg a pénztárszolgáltató vezérigazgatójától, Ludvai Judittól. A kassza már csak néhány tízezer fő számára utal, a hónap végére azonban biztosan befejezik az "első kört". Mint Ludvai elmondta: ezt követően kerülhet sor azoknak a reálhozamösszegeknek az újrautalására, amelyek visszaérkeztek a pénztár számlájára. Ezzel kapcsolatban azonban (az NGM mostani állásfoglalása előtt) várakozó álláspontra helyezkedtek. A Pannónia (volt VIT) Magánnyugdíjpénztárnál hasonló volt a helyzet. Pellei József ügyvezető elmondta: a visszaérkező postai utalványos kifizetéseket csak nyilvántartották, várva, hogy mi lesz a végleges állásfoglalása a minisztériumnak ezen összegek sorsát illetően.

Az AXA-nál arról tájékoztatták lapunkat, hogy négy ütemben végzik a reálhozamok kifizetését. Az első két ütemet augusztus 8-ig teljesítették, ennek során 112 ezer ügyfél 6,4 milliárd forintot kapott. Augusztus 31-ig további 44 ezer fő 1,9 milliárd forintot tehet zsebre. Az OTP Magánnyugdíjpénztárnál csak annyit közöltek, hogy a Postával és a PSZÁF-fel egyeztetett ütemtervnek megfelelően dolgoznak a kifizetések maradéktalan és zökkenőmentes teljesítésén, tájékoztatást pedig csak ennek lezárultát követően adnak. Több pénztár is akad azonban (lásd táblázatunkat), amely már teljes egészében befejezte ezt a folyamatot. A hibás tételek persze náluk sem feltétlenül rendeződtek még.