BUX
38643

Nyugdíjügy: kosarat kaptak a rendőrök

Nem tárgyal többé a miniszterelnök a rendvédelmi dolgozók képviselőivel nyugdíjügyben - írta a Népszava. Az EU alapjogi biztosa időközben elutasította a rendőrök beadványát, így a szolgálati nyugdíjasok számára csak a strasbourgi bírósági út maradt.

NAPI, 2011. szeptember 6. kedd, 09:45

A kormányfő a továbbiakban nem kíván tárgyalni a szakszervezetekkel a szolgálati nyugdíjjal, illetve a szolgálati törvénnyel kapcsolatban. Erről értesítette a rendvédelmi dolgozók érdekképviseletei fórumának vezetőjét Powell Pált Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő - tudta meg a Népszava. "Miniszterelnök úr világossá tette, hogy a kormány meghozta a nyugdíjrendszer biztonságba helyezéséhez szükséges döntéseket, és hogy közös célunk a rendvédelmi dolgozók jobb, méltóbb munka- és életkörülményeinek megteremtése, valamint az ehhez szükséges életpálya-modell kialakítása" - írta Szijjártó. Leveléből kiderül, hogy Pintér Sándor belügyminiszter "több körben is részletes tárgyalásokat folytatott a képviseletekkel, melyek alapján a vonatkozó jogszabály-tervezetek benyújtásra kerülnek majd a kormány elé". "Kérem kövessék továbbra is figyelemmel a hivatásos állománnyal kapcsolatos jogalkotói munkát" - tanácsolja a szóvivő. A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) válaszában azt írta Szíjjártónak: "figyelmünk nem lankad, és az ősszel is minden törvényes eszközt igénybe fogunk venni a hivatásos állomány szerzett jogainak védelmében".

Friss hír az is, hogy az EU alapjogi biztosa elutasította az FRSZ beadványát a szolgálati nyugdíjakkal kapcsolatban. Az Európai Bizottság alapvető jogi biztosa, Viviane Reding lényegében az illetékesség hiányára hivatkozott, amikor visszadobta az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátások csökkentését, szociális ellátássá alakítását, vagy munkavégzésre való képesség esetén akár megszüntetését is lehetővé tévő alkotmánymódosítással szembeni panaszt. Reading ugyanakkor felhívta a figyelmet: amennyiben egy állampolgár úgy érzi, hogy alapvető jogait sérelem érte, az Európa Tanács mellett működő Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat, amennyiben minden nemzeti jogorvoslati szintet kimerített.