BUX
38667

Nyugdíjügyek: az EU mégis meggondolja magát?

Az EU a korábbi nem után elkövetkező napokban mondhat egy finom igent, azaz rugalmasabb állásponttal állhat elő abban a tekintetben, hogy - egyebek között a magyar kérésnek megfelelően - figyelembe vegye a nyugdíjreform átmeneti költségeit a deficitszámításnál - mondta Vértes András, a GKI elnöke a gazdaságkutató keddi konferenciáján.

Ádám Viktor, 2010. december 7. kedd, 14:11

A szakember előadásában kitért arra, hogy a válságadó-bevétel magasabb jövőre, mint a teljes társaságiadó-bevételi terv, vagyis egyes szektorokban 40-60 százalékos lesz a nyereségadó, a pénzügyi ágazatban pedig 100 százalékos.

A magyar gazdaság nagyon kockázatos pályán van, nincs látható refom a kiadási oldalon - sőt antireform mutatkozik a nyugdíj terén, illetve költekezés folyik az innen származó bevételek terhére.

A magánpénztári vagyonok átcsatornázásának ráadásul morálisan igencsak romboló, a gazdaságot szürkítő hatása van, hiszen az adócsökkentés révén pénzhez jutó rétegeket arra ösztönzi, hogy minél gyorsabban rejtsék el jövedelmeiket az állam kutakodó szeme elől.

Ha a kormány nem él a kitörési lehetőségekkel, azaz nem kezd strukturális reformokba és nem tér vissza az alkotmányt nem sértő lépésekhez, a magyar gazdaság tartósan lassú (3 százalék körüli) növekedésre lesz kárhoztatva, 2012-2013-ban kemény kiigazításra lesz szükség, és még 2016-ban sem lesz eurónk - figyelmeztetett a GKI elnöke.