BUX
37954

Nyugdíjügyek: elképesztően nehéz magánpénztár-tagnak maradni

Biztosra megy a kormány a magánnyugdíjpénztárak teljes felszámolásával: ha valaki netán mégis maradni akarna a pillérben, azt személyes megjelenéssel kell tisztáznia az illetékes nyugdíjbiztosítási szervnél.

B. Varga Judit, 2010. november 29. hétfő, 07:53

A Napi Gazdaság hétfői számának cikkeA kormány benyújtotta a parlamentnek a magánnyugdíjpénztárak teljes felszámolását célzó törvényjavaslatot. Ebből néhány intézkedést már megismerhettünk, de úgy tűnik, a kormány még ennél is biztosabbra akart menni. Még egyet csavartak a nyilatkozattételi előíráson. A javaslat szerint ugyanis ha valaki maradni akarna a pénztáránál, erről nem elég írásban nyilatkozni, személyesen kell megjelennie - a megfogalmazás szerint a személyazonosság ellenőrzése céljából - a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szervnél. A mozgásukban korlátozottak, börtönben lévők január 21-éig írásban kérhetik a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől, hogy azok keressék fel. A külföldön tartózkodóknak a külképviseleten kell (szintén személyesen) nyilatkozniuk. A javaslat indoklása szerint amennyiben a törvényjavaslat 2010. december 16-ig elfogadásra és kihirdetésre kerül, a magán-nyugdíjpénztári tagoknak elegendő idő (45 nap) áll rendelkezésre döntésük meghozatalára.

Arról is rendelkezik azonban a jogszabály, hogy ha mégis akadna olyan elszánt pénztártag, aki nem riadna vissza a nehézségektől, őket maguk a kasszák zavarják inkább el. A vagyonkezelés esetén elszámolható költség napi bruttó piaci értékei számtani átlagára vetített maximumát a korábbi jogszabály a jelenlegi 0,8 százalékról 2014-re vitte volna le fokozatosan 0,4 százalékra. Ezzel szemben most 2011-től már mindössze 0,2 százalékot engednének. A teljes költségterhelésnél még durvább változtatást hajtanak végre. A következő évtől az egyéni számlákon a tagdíj, illetve tagdíjcélú támogatás 99,1 százalékát kell jóváírni. Így biztosan nem éri meg a pénztárak fenntartása.Az is kiderült, mit értettek azon, hogy a 14 havi tagdíjelvonás időszakára gondoskodnak a kasszák működési kiadásainak fedezetéről (a tagok erre az időszakra - az előzetes tájékoztatásnak megfelelően - tb-jogosultságot kapnak). Amikor a magánpénztárak működési és a likviditási tartaléka teljesen kimerül, akkor a tagok hozamából (ha van ilyen, ami a jelenlegi tőkepiaci folyamatok alapján cseppet sem tűnik biztosnak) havonta 265 forintot emelhetnének le.A végelszámolásoknál (ami ez esetben nyilvánvalóan nem csak egy ködös kilátás) a tagok nyilatkozhatnak, hogy mely kasszába - persze, ha ilyen körülmények között egyáltalán akadna fogadó fél - kívánnak átlépni, ha ezzel nem sietnek, akkor őket is a tb-rendszerbe léptetik át. Természetesen nem maradt ki a jogszabályból az állami garancia megszüntetése sem. Nem akartak azonban semmit a véletlenre bízni. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete gyakorlatilag korlátlan és mindenre kiterjedő adatkezelési kötelezettséget kapott (korábban ez a tagokra nem, csak a kasszák tisztségviselőire terjedt ki). Egy másik paragrafus szerint pedig, ha a PSZÁF az adatokból megállapítja, hogy valamely pénztárban, annak működési zavarai miatt veszélyeztetett a szolgáltatások biztonsága, akkor "intézkedik".