Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelenleginél több és célzottabb nyugdíjbiztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő külön vizsgálatot indíthat - ezen adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések központjába - derül ki a most nyilvánosságra hozott ellenőrzési tervekből. A nyugdíjvárománnyal, szolgálati idővel, a járulékfizetéssel kapcsolatos adatokról minden jelenlegi és volt biztosított egyeztetést kezdhet, így már évtizedekkel a nyugdíjazás előtt tisztázható, hogy az ONYF tud-e a biztosított után fizetett járulékokról.

Ezen felül a törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot, korosztályról-korosztályra haladva - így válna ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa.

Adategyeztetéssel az egyéni számla felé

A lezárt egyeztetést követően a szolgálati időről már egyszerűen adható hatósági bizonyítvány, amit a majdani nyugdíjmegállapításnál nem kell újra vizsgálni, vagyis gyorsul a nyugdíjmegállapítás. Az adatbázis-frissítés évekig tart, első körben 2015-ig az 1955-1959 között születettek kerülnek napirendre, utána 2015-től 1960-65 között született biztosítottak adategyeztetése következik.

A fokozatosan újraépülő adatbázisból elvileg összeállhat a majdani egyéni számlás rendszerhez közelítő nyilvántartás. Az egyéni számlás rendszert az Orbán-kormány még 2010-ben a magánpénztárak államosításkor jelentette be. Ám míg a 3000 milliárdos vagyon felélése már szinte be is fejeződött, az egyéni számlás rendszer kialakítása akadozik. A kormány 2010-es határozata szerint a magánpénztárakból visszalépők esetében a nyugdíjigérvényeket már eleve egyéni számlán kellett volna elkönyvelni - ám ez a mai napig nem történhetett meg.

Feledékeny cégek, vizsgált biztosítottak

Az ellenőrzési tervből sejthető, hogy az nyugdíjbiztosítónál arra számítanak, hogy jó (tíz)ezer biztosított esetében külön vizsgálatokat kell folytatni, hisz az elmúlt húsz évben nem egy cég szabotálta el az amúgy kötelező adatszolgáltatást a társadalombiztosító felé. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt ennek a kötelezettségüknek nem tettek eleget. Különösen indokolt az ellenőrzés - olvasható a 2013-as ellenőrzési tervben - azon munkáltatóknál, amelyek társasági formát váltottak, átalakultak vagy megszűntek. Kiemelt figyelmet fordítanak azon cégekre, amelynek tulajdonosai korábbi cégeiknél szintén nem jelenték be a foglalkoztatottak adatait.

Ugyanakkor az adategyeztetések során nem csak a feledékeny munkáltatókra figyelnek az ellenőrök, hanem a biztosítottakra: ugyanis az adategyeztetések során "fokozott gondossággal kell eljárni, mivel a (nyugdíjmegállapításhoz) szükséges adatok utólagos beszerzése, rekonstruálása során csalás és visszaélés kockázata jelentősen növekedhet" - olvasható az ellenőrzési tervben.