Nyugdíjügyek: jönnek az ellenőrzések, íme a 2013-as terv

Nyilvánosságra hozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) jövő évi ellenőrzési tervét. A fő feladat a nyugdíjak megállapításhoz szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól, de a reklamáló biztosítottakra is odafigyelnek.
Papp Zsolt, 2012. november 8. csütörtök, 16:30
Fotó: Napi.hu

A jelenleginél több és célzottabb nyugdíjbiztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő külön vizsgálatot indíthat - ezen adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések központjába - derül ki a most nyilvánosságra hozott ellenőrzési tervekből. A nyugdíjvárománnyal, szolgálati idővel, a járulékfizetéssel kapcsolatos adatokról minden jelenlegi és volt biztosított egyeztetést kezdhet, így már évtizedekkel a nyugdíjazás előtt tisztázható, hogy az ONYF tud-e a biztosított után fizetett járulékokról.

Ezen felül a törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot, korosztályról-korosztályra haladva - így válna ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa.

Adategyeztetéssel az egyéni számla felé

A lezárt egyeztetést követően a szolgálati időről már egyszerűen adható hatósági bizonyítvány, amit a majdani nyugdíjmegállapításnál nem kell újra vizsgálni, vagyis gyorsul a nyugdíjmegállapítás. Az adatbázis-frissítés évekig tart, első körben 2015-ig az 1955-1959 között születettek kerülnek napirendre, utána 2015-től 1960-65 között született biztosítottak adategyeztetése következik.

A fokozatosan újraépülő adatbázisból elvileg összeállhat a majdani egyéni számlás rendszerhez közelítő nyilvántartás. Az egyéni számlás rendszert az Orbán-kormány még 2010-ben a magánpénztárak államosításkor jelentette be. Ám míg a 3000 milliárdos vagyon felélése már szinte be is fejeződött, az egyéni számlás rendszer kialakítása akadozik. A kormány 2010-es határozata szerint a magánpénztárakból visszalépők esetében a nyugdíjigérvényeket már eleve egyéni számlán kellett volna elkönyvelni - ám ez a mai napig nem történhetett meg.

Feledékeny cégek, vizsgált biztosítottak

Az ellenőrzési tervből sejthető, hogy az nyugdíjbiztosítónál arra számítanak, hogy jó (tíz)ezer biztosított esetében külön vizsgálatokat kell folytatni, hisz az elmúlt húsz évben nem egy cég szabotálta el az amúgy kötelező adatszolgáltatást a társadalombiztosító felé. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt ennek a kötelezettségüknek nem tettek eleget. Különösen indokolt az ellenőrzés - olvasható a 2013-as ellenőrzési tervben - azon munkáltatóknál, amelyek társasági formát váltottak, átalakultak vagy megszűntek. Kiemelt figyelmet fordítanak azon cégekre, amelynek tulajdonosai korábbi cégeiknél szintén nem jelenték be a foglalkoztatottak adatait.

Ugyanakkor az adategyeztetések során nem csak a feledékeny munkáltatókra figyelnek az ellenőrök, hanem a biztosítottakra: ugyanis az adategyeztetések során "fokozott gondossággal kell eljárni, mivel a (nyugdíjmegállapításhoz) szükséges adatok utólagos beszerzése, rekonstruálása során csalás és visszaélés kockázata jelentősen növekedhet" - olvasható az ellenőrzési tervben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.11.09 16:46

@USE: No igen, soha ne is fejlődjünk sehova!

Az OEP elszámolások is utat mutattak volna az egyéni számlás rendszer felé. Az más kérdés, hogy ez a rendszer se lett befejezve!

A nyugdíj ugyanilyen lenne! De azt meg el sem kezdték, s teljesen másról pofáztak az elmúlt 1 évben a fidesznyikek!

Az egyéni gondjait pedig ne vetítse ki a teljes rendszer működésére! Én pl. meg voltam elégedve az mnyp-vel! Ahogy itt sokan mások is!

Mire nem számoltatta el a fidesz az mnyp-ket? Nem bírságolt? S a megoldás nem a rendszer törvényi csiszolása, hanem a bedarálása?

S amit fidesznyik sose válaszol meg: 15 év múlva mi lesz a Ratkó-unokák nyugdíjba vonulásakor? Tömegesen fognak nyomorogni, bár 34%-ot fizetnek havonta a bérükből?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HorvathJanos, 2012.11.09 16:15

Biztos vagyok benne, hogy a felosztó - kirovó nyugdíjrendszerben, az eddigi rossz nyugdíjtörvények miatt Magyarországon nem volt, nincs és nem is lesz egy embernek sem igazságos nyugdíja, ezért a jelenlegi nyugdíjrendszert teljes mértékben át kell alakítani, úgy az állami, mint a magán rendszert.

Én nem csak gondolom, hanem tudom, hogy az Emberek Mindenkori Megélhetésének Biztosítása érdekébe Magyarországon mindkettő (állami és magán) biztosítási formára szükség lesz, ezeken belül pedig az egyéni nyilvántartásra, az egyéni számlára.

Bízom abban, hogy Magyarországon rövidesen olyan (nyugdíj) biztosítási törvény fog születni, mely biztonságos, igazságos és egyszerű lesz minden magyar ember, minden biztosított számára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.11.09 14:55

Nincs értelme jelenleg az egyéni rendszernek.
Magyar ember nem kíváncsi arra, hogy mennyiből tartja el az állam.
Az OEP által bevezetett elszámolási nyilatkozat is arra volt jó, hogy kivágjanak fákat érte. Kit érdekelt, hogy mennyibe került az orvosi kezelése?...
Kit érdekel ma azt, hogy mennyit fizettek be utána?...
A hétmillió eltartottat vagy a három millió eltartót aki miattuk kap kevesebbet?...

A magánpénztárból visszakerült pénzeket nem támogatom, mert speciel az AXA tőlem 2 millió forintot lenyúlt. 2008-ban jeleztem az APEH és a PFÁSZ felé is hogy nem jelennek meg az átutalásaim a rendszerbe a munkáltatómtól - PIN kóddal lehetett kérni az aktuális egyenleget - azzal hitegettek, hogy késik a "rendszerátállás" miatt.
Annyira késett, hogy végelszámolásnál nem is jelent meg.
A fidesz miért nem számoltatta el a manyupokat?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HorvathJanos, 2012.11.09 14:28

"A kormány 2010-es határozata szerint a magánpénztárakból visszalépők esetében a nyugdíjigérvényeket már eleve egyéni számlán kellett volna elkönyvelni - ám ez a mai napig nem történhetett meg."

Segítsen nekem valaki abban, hogy melyik megoldás lenne/lehetne jobb?
--- A magánpénztáraktól visszakerült pénzeket egyéni számlán nyilvántartani és az állami rendszerből annyival kevesebbet visszafizetni, vagy elfelejteni az egyéni számlát és csak a régi felosztó - kirovó rendszer szerint fizetni az állami nyugdíjat.

Én úgy gondolom, hogy az egyéni számla, ha lesz nem az elmúlt dolgokra vonatkozik, hanem egy mindentől független, teljesen új "nyugdíj" biztosítási rendszerre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HorvathJanos, 2012.11.09 13:37

krix, 2012. november 8., csütörtök 20:04
NEKED VAN IGAZAD!
Ettől függetlenül minden tiszteletem a tiszteletet megérdemlő közalkalmazottaknak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html