Nyugdíjváltozások a láthatáron: korkedvezmény-vita a kormányban

Amennyiben valóban eltökélt a kabinet a változtatásban, akkor még az idei első félévben be kell nyújtania a parlamentnek az új verziót, a választási kampány alatt ugyanis aligha lenne népszerű az érdeksérelmekkel járó átalakítás megindítása.
Kiss Melinda, 2013. január 30. szerda, 10:45
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A két illetékes tárca − az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) − közötti viták hátráltathatják a korkedvezményes nyugdíjrendszer reformját, ebből is adódhat, hogy a kormány a fennálló konstrukciót tavaly év végén két évre − 2014 végéig − meghosszabbította. Márpedig, ha valóban eltökélt a kabinet a változtatásban, akkor még az idei első félévben be kell nyújtania a parlamentnek az új verziót, a választási kampány alatt ugyanis aligha lenne népszerű az érdeksérelmekkel járó átalakítás megindítása. A tárcák a Napi Gazdaság kérdésére sok konkrétumot nem közöltek, és a feladatok ütemezésével − így a végleges verzió kidolgozásának határidejével − kapcsolatos kérdéseinkre sem válaszoltak érdemben. A korkedvezményt évente átlagosan háromezren veszik igénybe, havonta mintegy 18 ezer főnek folyósítanak ilyen járandóságot − az ellátásra jogosultságot szerzők kétharmada pedig a menetrend szerinti tömegközlekedés dolgozói közül kerül ki.

A korábbi korkedvezményes nyugdíjasok tavaly év elejétől csak ellátást kapnak, azonban jelenleg is csak egy olyan, 800 munkakört tartalmazó lista alapján lehet ilyen nyugellátást szerezni, amelyet már 1997-ben is elavultnak tartottak. Feltétel továbbá, hogy a lista alapján a munkaadó megfizesse a korkedvezmény-biztosítási járulékot, amely mára a szociális hozzájárulási adón felül további 13 százalék pluszterhet jelent.

Az elmúlt fél év eredményei kapcsán mindkét tárca szűkszavú: az Emmi szerint már tavaly több változat készült, idén pedig "folytatják a munkát". A tárca a tartalmi részletek említése nélkül azt közölte, ragaszkodik ahhoz, hogy nyugdíjat a nők kivételével csak a korhatárt betöltők kaphatnak − ezért a jövőben is csak korkedvezményes ellátás folyósítható. Sok eredményt azonban vélhetően nem hoztak az elmúlt hónapok, az Emmi szerint ugyanis a rendszer tartalmi részleteinek kidolgozása során határozzák majd meg, hogy a szakmai feladatok ellátása milyen szakterület közreműködését igényli, illetve hogy az igazgatási tevékenység milyen szervezet feladatkörébe kerül.

A tervezett változások irányáról egyelőre annyi ismert, hogy az új rendszert a foglalkozás-egészségügyi, munkavédelmi és foglalkoztatási szempontok figyelembevételével kell megalkotni. A korkedvezményre jogosultság megállapítása akkor lehet megalapozott, ha teljeskörűen és részletesen felmérik azokat a hatásokat és tényezőket, amelyek egy adott munkahelyen adott munkakörben dolgozónál tartósan fennállnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2013.01.30 22:14

@kisutca: Jön majd néhány száz magas nyugdíj(egyre később, mert jövőre kezdődik a korhatáremelés) és sok százezer egészen alacsony nyugdíj azoknak, akik a rendszerváltás óta sok éven át munkanélküliek voltak és/vagy minimálbérre voltak bejelentve. Utóbbiak még a hideg vízre valót sem fogják megkapni.

Melyik is lesz a nagyobb baj?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.01.30 18:56

@USE: A nyugdíj káoszt az MSZP-s BAROM Korózs Lajos vezetésü államtitkárság javaslatára hozták létre 2002-utáni időszakban. A 2002-ben megállapított nyugdíj/nettó bér arány 60%-körüli volt ami azonos volt a világ átlag %-ával és a fent említett felelőtlen faszi vezetéssel 2007-ben megállapított nyugdíj/nettó bér arány meghaladta a 80%-ot és sikerült létrehozni a világ legaránytalanabb-legigazságtalanabb nyugdíj rendszerét, ami ellen senki nem tiltakozott mert az komoly szavazat vesztést eredményezett volna.Azon nem csodálkozom,hogy a fent nevezett élőlény nyugdíj ügyben nyilatkozik az MSZP nevében. A politikus olyan személy hogy ha szembe köpik azt hiszi,hogy az eső esik.Erre a baromságra a FIDESZ még sikerrel rátesz. A politikai felelőtlenségnek csak alsó határa van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.30 16:49

@kisutca:

Vajon az mszp és Bajnai miért is nem tiltakoznak ellene jó hangosan?...hand in hand.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.01.30 15:34

T. @kisutca: A nyugdíjak nagyságát eddig sem a befizetett járulék és a ledolgozott évek határozták meg nagyobb befolyással van rá a valorizációs szorzó és a degresszós táblázat, amit a mindenkori parlamenti CSIRKEFOGÓK a saját érdekeinek megfelelően alkítanak.Az ország érdeke eszükbe sem jut egyik oldal szemetebb mint a másik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisutca, 2013.01.30 13:25

Még csak ezek után jönnek az aránytalan magas nyugdíjak azzal,hogy eltörölte az Orbán kormány a nyugdíjkötelező maximumot.Eddig volt egy bizonyos összeg ami után kellett fizetni a nyugdíjjárulékot és az után lehetett csak nyugdíjat kapni.Most már akár milliós nagyságrendű is lehet a nyugdíj,mert nincs nyugdíjplafon.Most jó,hogy sok pénz folyik be a nyugdíjkasszába,de majd ha ki kell fizetni a milliós nyugdíjakat akkor fogják a fogukat szívni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html