Az OBA vagyona az ellenőrzött időszakban 9,2 százalékkal emelkedett, pénzbeli vagyonát állampapírokban tartotta, kezelésére vagyonkezelőket bízott meg, továbbá letétkezelői szerződéseket kötött. Az OBA vagyongazdálkodással kapcsolatos feladatellátása eredményes volt, a vagyonkezelői tevékenység hozzájárult a vagyon növekedéséhez, továbbá fedezetet biztosított a kártalanítások kifizetéséhez - állapította meg az ÁSZ.

A 2011-2012-es kártalanításoknál a jogszabályban előírt közzétételi kötelezettségnek az OBA eleget tett, a kifizetésekben közreműködő partnerekkel kötött együttműködési megállapodások biztosították a szabályszerű kifizetések lebonyolítását. Majd 2013-ban nem volt kártalanítási kötelezettsége az alapnak.

Az ÁSZ ugyanakkor jelezte, hogy az OBA az éves mérlegében a kötelezettségek között nem teljes körűen mutatta ki a betéteseket megillető, de még ki nem fizetett tőke és kamat összegét. Ezáltal nem biztosították a jogszabályban előírt teljesség és valódiság elvét. A betétesekkel szembeni kötelezettségekről - tagintézeti bontásokban - vezetett analitikus nyilvántartásokban kimutatott összegek nem egyeztek meg a főkönyvben és a mérlegben kimutatott összegekkel.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ az OBA igazgatótanácsa elnökének fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján az ellenőrzöttnek intézkedési tervet kell készítenie.

Az OBA feladata, hogy a tagintézeteknél elhelyezett és biztosított betétek befagyása esetén kártalanítást fizessen a betéteseknek, valamint ezzel kapcsolatosan tájékoztassa őket. A tagintézetek által befizetett díjakból finanszírozza az OBA a tevékenységét. Az OBA-t létrehozása óta az ÁSZ többször, utoljára 2008-ban ellenőrizte.