Nyugtatnak: biztonságos a magyar sertéshús

Az afrikai sertéspestis megjelenése után is biztonságos a magyar sertéshús, mivel a szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt kizárt a fertőzés, ráadásul az emberre egyébként veszélytelen vírust csak vaddisznókban mutatták ki - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 3. csütörtök, 13:41

A magyarországi állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió előírásainak megfelelő állategészségügyi felügyelet alatt állnak. A vírusmentesség fenntartása ugyanakkor nemzetgazdasági érdek, ezért az elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznókról és sertésekről mielőbb értesíteni kell az illetékes állatorvost - írták.

A közlemény szerint a kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért arra kérik az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be.

Az agrárkamara a partnerszervezetek bevonásával és velük együttműködésben mindent elkövet az állattartók és húsfeldolgozók működőképességének megőrzése, veszteségeik csökkentése érdekében - olvasható a közleményben. A vírus elleni védekezést a NAK portálján elérhető tájékoztató is segíti.

Az agrárkamara álláspontjával egyébként nem mindenki ért egyet, hiszen több ország is kitiltotta piacáról a magyar sertést.

A fotó forrása: Pexels

HOZZÁSZÓLÁSOK