Az államtitkár elmondta: megszülettek az utolsó rendeletek is, amelyek az új rendszer működéséhez szükségesek. Az ellátás az újraszervezés alatt továbbra is működik. A mentőszolgálat tudja a dolgát, a háziorvosok tájékoztatása is megkezdődött, a felmerülő kérdéseket a központi ágynyilvántartó megerősített szolgálata válaszolja majd meg. A biztonságos betegellátás zavartalansága érdekében átmeneti szabályokat is alkottak, így a beteg követheti orvosát, a térséghatárok nincsenek lezárva - közölte. (A Napi Gazdaság már korábban megírta, hogy gondok lehetnek az ellátásban. A júliustól érkező változásokról ide kattintva olvashat bővebben.)

Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy egyetlen ellátóhely sem szűnik meg. A valós szükségleteket jobban leképező ellátási formákat létesítenek, illetve erősítenek meg. Az átalakításnak az a célja, hogy minden magyar állampolgár földrajzi és anyagi helyzetétől függetlenül megkaphasson minden ellátást - tette hozzá az államtitkár. Cserháti Péter helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta: 40-50 intézményben semmi sem változik.

Az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról az államtitkárság előző nap küldött részletes tájékoztatást a háziorvosoknak. Azt írták: "ellátóintézmény sehol sem szűnik meg". Ahol esetleg az aktív fekvőbeteg-ellátás bizonyos szakterületen átalakul, ott július elseje után a korábbi teljesítmény figyelembevételével egynapos ellátást szervezhetnek, vagy fejleszthetik a járóbeteg-ellátást.

A tájékoztató szerint a július elseje előtt megkezdett kezelést a beteg az eredeti ellátóintézményben fejezheti be, a már kiállított beutalók érvényesek maradnak. Így a betegeket júliusban is fogadják a beutalóban szereplő, de a változás által érintett intézményben, ahol kötelesek ellátni őket. A sürgősségi ellátások viszont változatlanul, az átmeneti időszak után is elsőbbséget élveznek. A beteget csak állapotának stabilizálása után küldhetik tovább egy másik intézménybe.

Szócska Miklós a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken kifejtette: figyelni fogják a "betegutakat", követni fogják, hogy a háziorvosok hová küldik szívesen betegeiket, számukra hol remélnek gyógyulást. Ezeket a helyeket "személyzetileg, és anyagilag" megerősítik majd - tette hozzá.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nap folyamán egy másik rendezvényen arról beszélt: olyan időket élünk, amikor az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani. A miniszter kiemelte: fenntartható, magas színvonalú és igazságos egészségügyi ellátást alakítanak ki. Ennek keretében újra kell építeni a rendszert a megelőzéstől a speciális ellátásokig, a finanszírozástól a mentésig, a gyógyszerellátástól az egészségnevelésig.