A húsvéti időszak közeledtével sokan döntenek úgy, hogy gyermeküknek nyulat vásárolnak házi kedvencként. Élő állat vásárlásáról azonban sosem szabad elhamarkodottan dönteni, számos szempontot mérlegelni kell. Fontos, hogy tájékozódjunk a tartani kívánt nyúl fajtájának jellemzőiről. Ezek közé tartozik például, hogy mekkora lesz a nyúl kifejlettkori mérete, testtömege, mik a biológiai szükségletei és mennyi a várható élettartama. Szintén informálódjunk a tartáshoz szükséges ketrec méretéről, az egyéb felszerelésekről és az állat gondozásához kapcsolódó költségekről - írja közleményében a szervezet.

Általános probléma minden évben, hogy a megvásárolt nyúl nagyobbra nőtt, mint várták, de a Nébih szerint az sem ritka, hogy törpenyúlként adnak el egy másik fajtát. Előfordul olyan is, hogy - jogszabályellenesen - még önálló táplálkozásra képtelen, túl fiatal állatot kínálnak. Ez azért is problémás, mert egy óvatlan megfogás esetén könnyebben megsérülhetnek, mint felnőtt társaik.

A meggondolatlanul vásárolt, majd hamarosan megunt és leadott nyulak jó részénél tapasztalható a nem megfelelő gondozásból adódó egészségkárosodás. Többnyire emésztőszervi rendellenességek, hiánybetegségek megjelenése, mozgásszervi elváltozások.

Azoknak, akik nem tudják vállalni a felelős nyúltartást, de húsvét alkalmával nem szeretnének lemondani a hosszúfülűekkel való találkozásról, a hivatal azt javasolja, hogy tájékozódjanak a szervezett programlehetőségekről. Az ünnepek alatt ugyanis több állatkertben (például a Fővárosi Állat és Növénykertben is) szerveznek nyuszis programokat.