A közigazgatási és munkaügyi bírák ez év április 30-áig adhatták le nyilatkozatukat arról, hogy a 2020. január 1-jétől megalakuló közigazgatási bíróságokon folytatják-e munkájukat vagy maradnak a rendes bírósági szervezetben.

A Kúria közigazgatási bírái közül 17 tett nyilatkozatot arról, hogy jövőre a Közigazgatási Felsőbíróságon teljesít majd szolgálatot. Ugyanott folytatja a munkát a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumának 3 bírája is.

A közigazgatási és munkaügyi bíróságokra beosztott 225 bíróból, 120-an kérték áthelyezésüket, a jelenlegi törvényszéki szintről pedig 22 jelentkezett át valamely közigazgatási törvényszékre.

A nyilatkozatok szerint a Fővárosi Közigazgatási Törvényszékhez 67, a Budapest Környéki Közigazgatási Törvényszékhez 18, a Debreceni Közigazgatási Törvényszékhez 12, a győrihez 9, a miskolcihoz 8, a pécsihez 8, a szegedihez 10, a Veszprémi Közigazgatási Törvényszékhez pedig szintén 10 bíró jelentkezett át.

A közigazgatási és munkaügyi bíróságokon maradó bírók 2020. január 1-jétől törvényszéki szinten folytatják az ítélkezést, akkortól a munkaügyi pereket első fokon a törvényszékek, másodfokon az ítélőtáblák bírálják majd el.

A Közigazgatási Felsőbíróság, valamint a közigazgatási törvényszékek induló bírói létszámát az igazságügyért felelős miniszter határozza majd meg, és ez alapján hirdetik meg a többi betöltendő álláshelyre a bírói pályázatokat július 15-éig - közölte az OBH.