Már a kampányban beígérte a kormány, hogy különadóval sújtja a "bevándorlást támogató szervezeteket". A plasztikusan megfogalmazott javaslatot, amelyben kérdés, hogy mi számít az illegális migrációt támogató tevékenységnek végül csak a választások és az újabb kétharmados győzelem után nyújtották be a parlamentnek.

A bevándorlási különadót a bevándorlást segítő magyarországi tevékenység vagy Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet bevándorlást segítő tevékenységének anyagi támogatása után kell fizetni. A csavar pedig itt jön - ahogy azt a portál észrevette az országgyűlés gazdasági bizottságának javaslatai között - ugyanis, támogatást nyújtó szervezetnek mégsem arról kell nyilatkoznia a támogatásban részesülő, bevándorlást segítő szervezet felé, hogy teljesítette a 25 százalékos különadó-kötelezettségét, hanem arról, hogy erről bevallást nyújtott be az adóhatóságnak.

Ennek a lényege az, hogy ha valaki pénzt adna egy "migrációt támogató szervezetnek", akkor igazolnia kell, hogy az adóhatóság tudtával adományozott. A bevallás pedig a végrehajtás alapdokumentuma, vagyis a megléte alapján az adóhatóság azonnal eljárást kezdhet az érintett ellen. A nyilatkozatokat aztán a támogatott szervezetnek kell összegyűjtenie, és a nyilatkozatok kézhezvételét követő hónap 15. napjáig eljuttatni azokat az adóhatósághoz.

A másik fontos változás, hogy amennyiben a bevallás ellenére nem teljesíti adókötelezettségét a támogatást nyújtó szervezet, akkor az adóhatóság a be nem fizetett adóra 50 százalékos adóbírságot vet ki határozatban, további ellenőrzés lefolytatása nélkül, mivel abból indul ki, hogy a támogató rosszhiszeműen járt el - állítja az Mfor.hu.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel