Odacsap a zsebszerződéseknek a kormány

Több hónapos vita közeledik a végéhez a kétharmados többséget igénylő földforgalmi törvény parlamenti vitájának folytatásával, ami egyébként alkotmánymódosítás mellett több más kétharmados jogszabály, mint az üzemszabályozási, illetve az integrációs törvény vitáját is magával hozza majd – mondta Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter a Napi Gazdaság konferenciáján. A jövőben csak államilag sorszámozott, szigorú számadású bizonylatként működő nyomtatványon lehetne majd föld adásvételi szerződést kötni.
Kiss Melinda, 2013. április 30. kedd, 10:17
Fotó: Napi.hu

Fazekas szavai szerint konszenzusközeli állapot van már a földforgalmi törvény fontosabb pontjait tekintve - például nem lesz foglalkoztatási kötelezettség, és változások lesznek a képzettségbeli előírásoknál is - de néhány kérdésben csak most született döntés.

A legfontosabb változások között említette, hogy bár a kormánypártok ragaszkodnának az 1200 hektáros földszerzési - tulajdoni és használati - korlátban, azért ennek meghaladására is lehetőséget adna majd a végleges jogszabály. Három kivétel lesz, de mindegyik szigorú engedélyezéshez kötve érhető majd el. 1800 hektárig meghaladhatnák a birtokmaximumot az állattartók vetőmegtermesztők, illetve a gazdasági társaságok, ha a cég a tulajdonosai birtokában lévő földeket is használják. Az állattartás esetében hektáronként egy nagyállat egységgel lehetne a meglévő állomány alapján 1200 hektár fölé menni, amíg el nem érik az 1800 hektárt.

Az egyik legfontosabb változás a föld adásvételi szerződésekkel lesz kapcsolatos, mivel a spekuláció és a zsebszerződések kiszűrése érdekében a jövőben csak államilag sorszámozott, szigorú számadású bizonylatként működő nyomtatványon lehetne majd föld adásvételi szerződést kötni.

A miniszter a törvény hatályba lépéséről szólva elmondta, hogy a földmoratórium szabályozása miatt erre legkorábban 2014 májusában kerülhet sor, bár igyekeznek majd egyes rendelkezéseket már januárban hatályba léptetni.

Készül egy új szövetkezeti törvény is, az üzemszabályozási és az alkotmányban is szereplő integrációs törvény mellett. Emellett tervezik egy földhasználati jogszabály kidolgozását is, mivel a földforgalmi törvény szigorúan használathoz kötné a tulajdont. Szeretnénk a földforgalmi törvény vitájával párhuzamosan megkezdeni a belső, magyar jogszabályok által elérhetővé tevő kedvezményeket részletező agrár adózási törvényt is. Ez lehetővé tenné az őstermelői adózás anomáliának kezelését, a családi gazdaságok jobb támogatását, illetve a cégek versenyképességének biztosítását is - tette hozzá a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nylonzsak, 2013.04.30 17:24

@Bhole: Ne bonylítsd! Szerintem sokkal egyszerűbb ha beállsz az MNB elé egy talicskával. Ha haver vagy megrakják euróval ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.04.30 17:18

Én is kérek vagy két hód földet. Az egyikre sört vetek, a másikra sósperecet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.04.30 11:52

A legnagyobb visszaélések a mezögazdasági pénzek körül vannak. Lopnak, csalnak, hazudoznak a parasztok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html