A bejelentés szerint az MNB monetáris tanácsa (MT) keddi ülésén 900 milliárd forintban határozta meg az idei negyedik negyedévben a három hónapos betétben elhelyezhető banki likviditás mennyiségét, azaz az októberi, a novemberi és a decemberi tendereken elhelyezett banki betétek összmennyisége nem haladhatja meg ezt az értéket. A bankok jelenleg 1629 milliárd forintot tartanak a 3 hónapos betéti eszközben.

Nem ezt várták

Ez komoly szigorítást jelent, mivel a piac a Bloomberg konszenzusa alapján 1500 milliárd forintos maximumra számított. A 900 milliárd forintos mennyiségi korlát minimum 200-400 milliárd forint kiszorítását jelenti az eszközből, figyelembe véve, hogy az év hátralevő részében a bankrendszer likviditása autonóm tényezők és a jegybanki programok hatására szűkülni fog. A kiszorított likviditás a bankközi és az állampapírpiacon a hozamok csökkentését okozza, amivel a három hónapos betéti eszköz mennyiségi korlátozása célzott, nem-konvencionális lépésként támogatja az MNB gazdaság- és hitelösztönzési, illetve önfinanszírozási programjait.

A mennyiségi korláton belül, a banki felkészülés támogatása és a transzparencia jegyében az MNB törekedni fog a tenderek közötti egyenletes elosztásra, de a megfelelő rugalmasság biztosítása érdekében fenntartja a jogot, hogy a likviditási folyamatok függvényében eltérjen attól. A tendereken alkalmazott, bankok közötti allokáció kétkörös lesz, első körben a mérlegfőösszeg alapján kerül meghatározásra a szétosztott mennyiség, majd a fennmaradt keretet a második körben kártyaleosztással allokálja az MNB. A mérlegfőösszegek alapján számolt egyedi banki limitek negyedévente felülvizsgálatra kerülnek.

A döntéssel további likviditás áramlik a bankközi pénzpiacra, illetve részben az állampapírpiacra, ami a rövid kamatok folytatódó elszakadását jelenti a jegybanki alapkamattól - kommentálta a bejelentést Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. elemzője.

Az MNB-bejelentéseket követő első piaci reakció gyors forintleértékelődést okozott, de az 310 forint közeli euróárfolyam nem volt tartós. Az elemző szerint további (lassabb) forintgyengülés nem zárható ki.

A likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére az MNB likviditásnyújtó és likviditáslekötő finomhangoló eszközöket hoz létre, amelyek a tartós és érdemi likviditási sokkok kezelését szolgálják. A finomhangoló eszközökkel kapcsolatos operatív részletekről 2016. október folyamán dönt az MNB.

A három hónapos betét mennyiségi korlátozása által kiváltott banki alkalmazkodást az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri, különös tekintettel a jegybanki betét-, illetve hiteleszközök igénybevételére, a bankközi hozamok alakulására (Bubor), valamint az állampapír-piaci folyamatokra. A 2017. első negyedévi mennyiségi korlátról 2016 decemberében dönt az MNB.

Ez ígérték

Az eszközhöz való hozzáférés fokozatos korlátozásáról 2016. július 12-i ülésén határozott a jegybank. Ennek első lépéseként 2016 augusztusától a korábbi heti egy tender helyett havi egy tenderen fogad be a jegybank betéteket a három hónapos eszközben. A tenderritkításra a bankok a jegybanki várakozásoknak megfelelően reagáltak, a hozamok mind a bankközi, mind pedig az állampapírpiacon érdemben csökkentek.

A három hónapos betétben elhelyezhető banki likviditás mennyiségének korlátozása a tenderritkítással megkezdett folyamat következő lépésének tekinthető, amely ugyanakkor nagyobb mértékben és tartósan képes az érintett hozamok csökkentésének előidézésére, illetve elősegítheti a bankközi piac forgalmának további élénkülését is.

A bankközi hozamok csökkenésének elengedhetetlen feltétele volt a Bubor-piac fejlesztése, ami 2016 tavaszán az MNB kezdeményezésére indult el. A kötelező árjegyzési rendszer bevezetésével a bankok egymással szembeni limitjei jelentősen emelkedtek, érdemben nőtt a piac forgalma és javult a Bubor információtartalma - fogalmazott a jegybank.

Kapott egy pofont a forint

Az euró/forint árfolyama a 308,50 körüli szintről 309,85 forintig gyengült a hír bejelentését követően. A dollárt ekkor 276,66, a svájci frankot 282,66 forinton jegyezték. Az euró jeygzése 1,1176 dollárnál járt.