Odacsapnának a V4-ek - Brüsszel is melléjük állt

A visegrádi országok szigorúbb fellépést szorgalmaznak a tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 16. csütörtök, 06:40
Fotó: Pixabay

A szaktárca tájékoztatása szerint a V4-ek, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszterei szerdán Nyitrán közös nyilatkozatban rögzítették álláspontjukat az Európai Bizottság tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében kidolgozott irányelv-tervezetről.

A közleményben kiemelték, a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter arról beszélt, a mezőgazdasági termelők védelmének elsőbbséget kell élveznie.

A gazdák a legfontosabb szereplői az élelmiszerláncnak, ugyanakkor gyengébb gazdasági pozíciójuk, tárgyalási lehetőségeik miatt leginkább ők szenvednek a gazdaságilag erősebb szereplők által folytatott tisztességtelen magatartásoktól, és ezen a helyzeten mindenképpen változtatni kell - fejtette ki a magyar tárcavezető.

Az Európai Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, romlandó élelmiszerek esetében a késedelmes fizetést, a megrendelés utolsó pillanatban történő lemondását, visszáruzását - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A júliusban kezdődött szlovák V4 elnökség első agrárminiszteri ülésén a delegációvezetők egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság javaslata jó irány, de csak korlátozottan nyújt védelmet az élelmiszert termelő kis- és közepes vállalkozásoknak.

Az ülés végén aláírt közös nyilatkozatban határozottan kérték, hogy az irányelv rendelkezései valamennyi felvásárlóra legyenek kötelezőek, méretétől függetlenül.

Az uniós szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti. A kormányzat álláspontja szerint az idei évben a vállalkozások közötti tisztességes kapcsolatokkal kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket - közölte az Agrárminisztérium.

Magyarországon augusztusban a léalmatermelők fakadtak ki a felvásárlók - szerintük - tisztességtelen gyakorlata miatt.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK