BUX
38971

Odacsapnának az állami gázmamutnak

A földgáz piaci árának elmúlt hónapokban bekövetkezett jelentős csökkenése a lakossági gázárakban nem jelent meg.

Papp Zsolt, 2015. március 18. szerda, 13:42

Szijjártó Péter február közepén, Putyin budapesti látogatásának másnapján árulta el, hogy meddig ment le az orosz gáz ára. A miniszterelnökkel közösen tartottak egy zártkörű beszélgetést, ahol a külügyminiszter szájából az hangzott el, hogy most 260 dollárba kerül az orosz gáz ezer köbmétere az MVM számára. Méíg 2013-ban, a nagy rezsicsökkentés idején 391 dollár volt ugyanennek a gáznak az ára, és tavaly is 360 - 320 dollár között mozgott - vagyis most lehetne csökkenteni a földgáz fogyasztói árát - ám a kormány nem teszi.

Egy MSZP-s képviselői kérdésre az energiapolitikáért felelős Seszták Miklós miniszter a kérdésekre rámutatott arra, hogy a lakossági gázárat nem a kormány, hanem a Magyar Energetikai Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg a törvény szerint. Ők megnézik, mi mennyibe kerül és aztán, az adatok alapján javaslatot tesznek a gázárra. A MEKH megkereséseire a az állami tulajdonú Magyar Földgázkereskedő Zrt. rendszeresen nem válaszol, amit a szintén állami felügyelet letud egy-két 10 millió forintos bírsággal. Így már hónapok óta nem csökkenhet a lakossági gáz ára - holott a nagykereskedő ahhoz jóval olcsóbban jut. A MEKH szerint ez túlzás, mert jóval összetettebb a lakossági árképzés.

A napokban a parlament elé került egy energetikai salátatörvény, amely néhány technikai ponton módosítaná a földgáztörvényt. Az ehhez benyújtott MSZP-s módosító indítvány arra tesz javaslatot, hogy az a gázszolgáltató, amely egy éven belül kétszer is kap pénzbüntetés adatszolgáltatás megtagadása miatt, annak a kereskedési engedélyét a törvényszegés megszüntetéséig felfüggesztik.

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő szerint a jelenlegi hazai piaci helyzet alapján ugyanis az állami tulajdonú Magyar Földgázkereskedő Zrt. már második éve nem szolgáltat adatot a MEKH-nek a tényleges földgázbeszerzési költségeiről, így a MEKH nem tud árcsökkentésre javaslatot tenni. A nemzeti fejlesztési miniszter - akinek a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozik a Magyar Földgázkereskedő Zrt. - pedig arra hivatkozva nem alkot rendeletet a földgáz egyetemes szolgáltatás árának - a piaci árcsökkenések miatt egyébként indokolt - csökkentéséről, hogy a MEKH nem terjesztett elé erre vonatkozó javaslatot.Vagyis a tulajdonos miniszter az állami felügyeletre mutogat a MEKH pedig az állami cégre - így a kör bezárul.

A MEKH által az elmúlt egy évben három alkalommal kiszabott, összesen 40 millió forintos bírság bizonyosan nem tartja vissza a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t a folyamatos jogsértéstől, hiszen ezen időtartam alatt a földgáz beszerzési költségeinek csökkenésén több tízmilliárd forintos haszonra tett szert - vélekedett Tóth.

A képviselői indítványnak - annak lényegre tapintása miatt és ellenzéki volta miatt - a tapasztalatok szerint nincs nagy esélye a parlamenti vitában. Így maradhat a relatíve magasan tartott lakossági gázárak az állami gázcég, az állami felügyelet és a kormány összjátéka révén - hacsak a Fidesz frakció nem áll a piaci rezsicsökkentés pártjára.