A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi elemzésében a magyar nyugdíjrendszernek számos hibáját tárta fel, például azt, hogy a jelenlegi nyugdíjasok 20 százaléka szegénységi küszöb alatti nyugdíjat kap, hogy Magyarországon jár az OECD-tagállamok között a legdurvább nyugdíjkövetkezménnyel a karrierív megszakadása, hogy a magyarországinál gyengébb szociális háló csak Törökországban, Mexikóban és Koreában van, és hogy a jelenlegi rendszer fenntartása mellett az államadósság 2070-re a GDP 180 százaléka lehet.

Az OECD ajánlásokat is megfogalmazott, az időskori szegénység felszámolásához például egy állami alapnyugdíj bevezetését és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások ösztönzését javasolták egyebek mellett.

Az MSZP-s Korózs Lajos rákérdezett az Emberi Erőforrások Minisztériumánál arra, hogy egyrészt mit gondol a szociális háló helyzetéről a kormány, másrészt megfogadják-e az OECD tanácsait az alapnyugdíjról, egy más nyugdíjemelés-számítási rendszerről, és a közszférára vonatkozó nyugdíjazási szabályok eltörléséről - írja a hvg.hu.

A kérdésekre Rétvári Bence államtitkár válaszolt, amelyben a korábbi MSZP-kormányok ekézésével kezdte a válaszát, majd hosszan elmélkedett arról, hogy milyen párt a Jobbik, amivel most az MSZP együttműködik, dicsérte a kormány nyugdíjasokat érintő intézkedéseit (háromszor tíz-tízezer forintnyi Erzsébet-utalvány, kétszer nyugdíjprémium-kiegészítés, rezsicsökkentés) és nyugdíjemelés-számítási módszerét, valamint vitatkozott azzal, hogy a magyar nyugdíjasokat a szegénység fenyegetné - írja a portál.

Ami a konkrét kérdésekre adott konkrét válaszokat illeti, Rétvári kijelenti:

Bár Önök szolgalelkűen másolnák a külföldi ajánlásokat, mi a leghatározottabban visszautasítjuk a Nők 40 eltörlését, amit a jelentés javasol.

A hvg.hu megjegyzi: bár az OECD javaslatai között szerepelt a Nők 40 kivezetése is, Korózs erre nem is kérdezett rá. Viszont legalább erről kiderült a kormány álláspontja, míg az alapnyugdíjról, vagy bármi más ajánlásról nem.