Komoly viták kezdődnek jövő héten a parlamentben

Hétfőtől péntekig ülésezik az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők összesen harmincórás időkerettel rendelkező általános vitát tartanak a kormány 2021-es költségvetésről szóló javaslatáról.
Szabó Dániel, 2020. június 7. vasárnap, 16:54
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két előterjesztésről határoznak. A képviselők elsőként az Egészségügyi Világszervezet dohánytermékek illegális kereskedelmének felszámolásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről döntenek, majd a börtönzsúfoltsági kártalanításokról szóló intézkedéseket szabályozó törvényen módosítanak.

A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra egy óra áll majd rendelkezésre, míg az azonnali kérdések két órában, a kérdések fél órában hangozhatnak el.

Az első ülésnap végén a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készült, A nemzeti önazonosság védelméről című politikai nyilatkozat összevont vitája folytatódik a képviselői felszólalásokkal.

Kedden kilenc általános vitát folytatnak le. Szó lesz a bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított perekről, az iskolai erőszak megakadályozásáról, valamint az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról.

Szerdán az ügyészség napjára, valamint a magyar haditengerészekre emlékezéssel kezdődik az ülés. Ezt követően kezdődik meg a jövő évi költségvetés általános vitája a pénzügyminiszter legfeljebb 40 perces nyitóbeszédével, amit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács elnökeinek 30-30 perces felszólalásai követnek. A frakciók vezérszónokai szintén fél-fél órában kapnak szót, majd a képviselők mondhatják el a véleményüket összesen hét és fél órában. Csütörtökön további tizenhárom óra, pénteken pedig újabb hat óra áll majd rendelkezésre a 2021-es büdzsé vitájára. Itt éles vita várható, miután a költségvetés pénteken közzétett kitekintéséből kiderült, hogy az önkormányzatok bevételeit és a kiadásaikat is növelné a kormány. Karácsony Gergely főpolgármester ostobának és károkozónak nevezte a lépést.

Az ülés ezt követően a 2021-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat általános vitájával zárul.

HOZZÁSZÓLÁSOK