OGY: átment az adótörvények összegző módosító javaslata

A jogalkotás menetéről folyt a legélesebb vita az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén, ahol összegző módosító javaslat formájában a testület kormánypárti többsége elfogadta az adótörvényekhez benyújtott változtatások egy részét.
MTI, 2014. november 13. csütörtök, 13:57

Ebben szerepel a többi közt a reklámadó legfelső kulcsának 40-ről 50 százalékra emelése, amelyet kérdésre válaszolva Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára az arányos közteherviseléssel indokolt, hangsúlyozva: magasabb kulccsal csak a 20 milliárd forint feletti árbevétel után kell megfizetni. Az államtitkár arra a kérdésre, hogy a kormány miért emelné ki az előterjesztésből a Norvégiával való áfavisszatérítés viszonosságát, úgy felelt: ezen a téren a most is hatályos szabályozás marad érvényben.

Az ülésen Harangozó Tamás (MSZP) kifogásolta, hogy ismételten egy éjjel kiküldött, több mint száz oldalas változtatási csomagról dönt a testület, és azt javasolta, hogy csak az előző nap benyújtott változtatásokról szavazzanak a jövőben. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke erre úgy felelt: jelenleg nincs szabály arra, hogy csak az előző nap kiküldött változtatási javaslatokat tárgyalhatnák, így az eljárás jogszerű.

A testület csütörtökön már csak szövegpontosító változtatásokat fogadott el az adótörvényekhez, amelyek a szerdán elfogadott változtatásokkal együtt, az összegző módosító javaslat részeként várhatóan csütörtök délutántól olvashatók az Országgyűlés honlapján.

A testület ugyancsak megtárgyalta és kormánypárti többséggel elfogadta az önkormányzati törvények módosításához az igazságügyi bizottság által beterjesztett javaslatokat. Ezek közül az ellenzéki felszólalók a többi közt azt bírálták, amely megvonná a helyhatóságoktól azt a jogot, hogy rendeletben biztosítsanak adómentességet a 2,5 millió forintos adóalapot el nem érő vállalkozásoknak.

Ezt Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár a többi közt az adótörvényekkel való különbözőséggel indokolta.

A többi közt Staudt Gábor (Jobbik) bírálták azt is, hogy a kormányoldal az önkormányzati választást követően változtat az összeférhetetlenségi szabályokon. Rubovszky György (KDNP) ugyanakkor üdvözölte a változtatást, és közölte, tovább lazítana az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon. A változtatás értelmében önkormányzati képviselő már csak a saját hivatalában, annak illetékességi területén nem vállalhat köztisztviselői állást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibi27, 2014.11.13 15:07

Lefordítom:
"Gyerekek! Kétharmad van, tehát aki nem ért egyet velük, annak kuss.
Ennyi. Diktatúrában ez megszokott, szóval szokjatok hozzá ti is!"

Ennyire átlátszóan azért még nem sokan merték csinálni a dolgokat. De hát a kétharmad az kétharmad...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html