Az április 6-ai választás után megalakuló Országgyűlésnek a jelenlegi 386 helyett csak 199 tagja lesz, azaz a képviselők nagyjából fele a ciklus lezárultával búcsúzik. A legtöbben közülük fideszesek, a kormánypárti képviselőcsoport 223 tagot számlál, vagyis népesebb, mint amekkora a következő parlament lesz.

Öt ciklus után nem lesz képviselő Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, akinek az új összeférhetetlenségi szabályok miatt választania kellett, és úgy döntött, a XII. kerületi polgármesteri címet tartaná meg. Húsz év után távozik Demeter Ervin is, aki MDF-esként kezdte, 1998 óta a Fidesz-képviselő, az első Orbán-kormány alatt a titkosszolgálatokat irányító miniszter volt, most borsodi kormánymegbízott.

Városvezetőként folytatná tovább Szarvason Babák Mihály, Balatonfüreden Bóka István, Nagykőrösön Czira Szabolcs és az I. kerületben Nagy Gábor Tamás, mindannyian 1998 óta képviselők.

A polgármesteri címért indul újra Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a VIII. kerületben és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Győrben. Ők egy, míg az ismét Székesfehérvár vezetésére aspiráló Cser-Palkovics András két ciklus után hagyja ott a parlamenti patkót, Szalay Ferenc szolnoki polgármester pedig 12 év után.

Nem lesz tagja az új Országgyűlésnek a 93. évében járó korelnök, Horváth János - aki 1945-től 1947-ig nemzetgyűlési képviselő volt -, és az 1956-os forradalom után elítélt Wittner Mária sem. Ők négy éve a Fidesz-KDNP országos listájának 3. és 4. helyéről szereztek mandátumot.

Négy ciklust töltött a Házban, de idén tavasszal már nem indul Ékes József, a kecskeméti Horváth Zsolt és Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke. Véget ér Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester, a Fidesz munkástagozatát vezető Kontur Pál és Gulyás Dénes operaénekes parlamenti karrierje is.

Nem lesz képviselő két jelenlegi államtitkár sem: a közigazgatási tárcánál dolgozó Szabó Erika (1990 és 1994 között az SZDSZ-frakció tagja volt, 1998 óta a Fideszé) és a környezetvédelemért felelős Illés Zoltán, aki 12 évet töltött képviselőként.

Több olyan fideszes politikus is távozik a parlamentből, aki az MDF-ben kezdte pályáját: Demeter Ervin és Ékes József mellett Csampa Zsolt, Csóti György - ő 1990 és 1998 között volt a demokrata fórum képviselője, és 2011-ben került vissza a Házba -, Pichler Imre és Varga István.

A KDNP-frakció tagjai közül nem újrázik mások mellett Lukács Tamás, aki a rendszerváltás utáni első parlamentnek is tagja volt, majd 2006-ban ismét képviselő lett, csütörtökön pedig a Független Rendészeti Panasztestület tagjává választották, az egy ciklus után búcsúzó Pálffy István, Bús Balázs óbudai és Habis László egri polgármester.

Az utóbbi hónapokban több kormánypárti politikus mondott le mandátumáról: Dancsó József az államkincstár, Dorkota Lajos az energiahivatal, Spaller Endre a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke lett, míg Nagy Andor tel-avivi nagykövet.

A 48 tagú MSZP-frakció negyede nem indul a tavaszi választáson. Húsz év után visszavonul a parlamenti politizálástól Lendvai Ildikó korábbi pártelnök-frakcióvezető, valamint a szocialista kormányokban a belügy- és a szociális minisztériumot is vezető Lamperth Mónika. Egyéniben nem indul, listán pedig biztosan nem befutó helyet kapott a szintén 1994 óta képviselő Kovács Tibor.

Nem jelölt a választáson Kovács László volt külügyminiszter, pártelnök, aki 1990-től 2004-ig, európai uniós biztossá választásáig dolgozott képviselőként, majd 2010-től újra. Három ciklus után búcsúzik Ipkovich György volt szombathelyi, Káli Sándor korábbi miskolci és Steiner Pál volt belvárosi polgármester, továbbá Tóth József, aki ősszel újra indul a XIII. kerület vezetéséért.

Az MSZP-s képviselők közül négyen a párt EP-listáján szerepelnek: Veres János 1994, Szanyi Tibor és Szabó Vilmos 1998, Ujhelyi István 2002 óta tagja a Háznak, de most Brüsszelbe készül.

A Demokratikus Koalícióban politizáló képviselők közül várhatóan visszavonul a 89 éves Vitányi Iván, aki 94. helyezett az Összefogás listáján. Ő egyike azoknak a képviselőnek, akik 1990 óta megszakítás nélkül tagjai az Országgyűlésnek. E ciklus kezdetén még heten voltak, de a fideszes Balsai Istvánt és a KDNP-s Salamon Lászlót azóta alkotmánybíróvá választották. Vitányi Iván távozásával a következő parlamentben már csak négy olyan "ősfideszes" marad, aki az első szabad választás óta folyamatosan képviselő: Orbán Viktor, Kövér László, Kósa Lajos és Németh Zsolt (ők biztos bejutók a Fidesz listájáról).

A Jobbik-frakcióból tízen nem vagy szimbolikus listás helyen indulnak a választáson: az 1956 után elítélt Murányi Levente, Szabó Gábor pártigazgató, valamint Pörzse Sándor, Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula. Nem indítja a Jobbik az egykor SZDSZ-tag Hegedűs Tamást és a valaha az állampártban politizáló Korondi Miklóst és Nyikos Lászlót.

Három LMP-s képviselő - Ertsey Katalin, Osztolykán Ágnes és Vágó Gábor - is bejelentette, hogy egy ciklus után befejezi parlamenti munkáját.

A kieső képviselők - ha benyújtották záró vagyonnyilatkozatukat - mandátumuk megszűnése után még fél évig jogosultak képviselői alap- és pótdíjukra, ez munkaviszonyban töltött időnek számít. A képviselők kérésére az ellátást egy összegben kell kifizetni.