Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tízből nyolc felhívásra összesen 17 pályázat érkezett, amelynek mindegyike formailag érvényesnek minősült - adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére meghirdetett bányászati koncesszió kapcsán

  • az O&GD Central Kft. Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa,
  • a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Battonya-Pusztaföldvár észak és Dány,
  • a HHE GROUP Kft. Lakócsa
  • és a hazai koncessziós tenderen első alkalommal résztvevő, Panbridge Hungary Zrt. Püspökladány területen nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére.

A nemzeti fejlesztési miniszter a koncesszióról és a bányászatról szóló törvények rendelkezéseinek megfelelően, a pályázatok értékelésére létrehozott minősítő bizottságok javaslata alapján döntött a koncessziók megadásáról. A szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számított 90 nap áll rendelkezésre, amely határidő miniszteri döntés alapján egy alkalommal, legfeljebb további 60 nappal meghosszabbítható.

Mivel a Sellye területére kiírt szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére, valamint a "Dubicsány I. - szén" bányatelekre vonatkozó barnakőszén feltárására és kitermelésére irányuló koncessziós pályázati felhívásokra nem érkezett ajánlat, azokat a tárcavezető eredménytelennek nyilvánította.

A koncessziók célja a hazai bányászati beruházások ösztönzése, a kutatási és kitermelési tevékenység elősegítése, ezzel a felelős és fenntartható ásványvagyon-gazdálkodás megvalósítása, az ellátásbiztonság növelése. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal további területek esetében is elkészítette az érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatokat, amelyek alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben újabb koncessziós pályázatok megjelentetését tervezi.