Tavaly 1,6 milliárd euró magán-és kockázati tőkebefektetés realizálódott a KKE régióban, ami negyedével több a 2014-es adatnál. Ennek valamivel több mint fele, egészen pontosan 54 százaléka Lengyelországban, 14 százaléka Szerbiában, 10 százaléka (158 millió euró, főképp kockázati tőke) Magyarországon és 9 százalék Romániában történt. Ez a 4 ország hozta egyébként a térségi befektetések 87 százalékát.

A régióban összességében egyébként

  • több mint 200 társaság, és ezen belül közel 130 startup jutott befektetéséhez,
  • a kivásárlások az előző évhez képest harmadával, 1.3 milliárd euróra növekedtek és ennek kapcsán 40 társaság kapott finanszírozást, amelyek főként az energetikai és környezetvédelmi-, valamint a fogyasztási cikkek ágazatában és a kiskereskedelmi szektorban működnek,
  • a befektetéshez jutó társaságok 91 százaléka lengyelországi, magyarországi, balti államokbeli és szlovákiai székhelyű vállalkozás volt
  • Európai szinten a befektetések összértéke az előző évhez képest 14 százalékkal, 47 milliárd euróra emelkedett, míg a kilépések értéke a befektetések eredeti bekerülési értékén mérve elérte a 2014-es 40 milliárd eurós rekordértéket.

 

A 2015-ös év erőteljes növekedést hozott a régióban megvalósult magán-és kockázati tőke exitek tekintetében is; rekordszámú, 97 társaság esetében került sor a pénzügyi befektető kiszállására, amelyek összértéke elérte az 1,2 milliárd eurót, ez 3,1 százaléka az európai exitek összértékének.

A kiszállásokra főként szakmai befektetőknek történő értékesítések útján került sor, amelyek az eredeti bekerülési értéken számolva a kilépések értékének több mint felét tették. A tőzsdei bevezetés útján történő kilépések 17 százalékos arányt képviseltek.

Az exitek értéket tekintve élen járt Lengyelország, a kiszállások 65 százaléka itt történt, második helyen áll Bulgária 14 százalékkal, míg Magyarország 6 százalékkal, 70 millió euró értékben a harmadik. Az exitek számát tekintve azonban Magyarország 2. helyen áll (15 vállalkozás), Lengyelország (44 cég) mögött és Románia (4 cég), valamint Bulgária (3 cég) előtt.