BUX

Okoznak-e meglepetést kedden Matolcsyék?

Kamatdöntő ülést tart az MNB, miközben a határon túlról csak úgy özönlenek a makroadatok.

Napi.hu, 2015. március 23. hétfő, 19:43

Magyar szempontból két fontosabb esemény lesz: egyrészt az MNB Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart. Az ülés fokozott figyelmet kap a piaci szereplők részéről, mivel az elemzők többsége arra számít, hogy a jegybank mérsékli az alapkamat tavaly július óta változatlan 2,10 százalékos szintjét, a konszenzus szerint 20 bázisponttal. A távolabbi előrejelzések szerint a következő hónapokban tovább csökkenhet az irányadó ráta, akár 1,50 százalékig. Az MNB az üléssel egy időben nyilvánosságra hozza legfrissebb makrogazdasági előrejelzéseinek fő számait is.

Ezen kívül érdemes lesz figyelni az Államadósság Kezelő Központra is, mivel a szervezet 50 milliárd forint értékben fog 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciót tartani.

A nemzetközi frontról a beszerzési-menedzserindexek tartják majd izgalomban az elemzőket, hiszen magyar idő szerint reggel kilenctől folyamatosan jönnek majd az adatok. A piac, a fontosabb, német, illetve eurózónás adatokban enyhe növekedést vár.

Friss adatok jelennek meg a brit inflációról is, amely várhatóan tovább lassult februárban: éves alapon 0,1, havi alapon pedig 1,3 százalékos drágulást várnak az elemzők a januári 0,3 és 1,4 százalék után.

Inflációs adatok jönnek az USA-ból is délután, itt akár 0,1 százalékos csökkenés is lehetett az év második hónapjában. Később is marad a figyelem az Egyesült Államokon, hiszen több építőipari adat is nyilvánosságra kerül.