Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felsőoktatás tervezett átalakításával azonban egy olyan tudásközpont jöhet létre, ami kulcsszerepet fog játszani a modern, magyar agrárium megteremtésében - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 11, míg az oktatás szempontjából legsikeresebb országokban egy, legfeljebb két intézményben zajlik agár-felsőoktatási képzés. A szétaprózottság nálunk a rendelkezésre álló anyagi és szakmai források nem megfelelő elosztásához vezet.

Gyuricza Csaba, a döntés kapcsán a jelenlegi rendszer további hiányosságaira is rámutatott. Mint fogalmazott, jelenleg a hazai agrárképzést és agrárkutatást visszafogja a szétaprózódott infrastruktúra. Magyarországon jelenleg az említett 11 egyetem mellett 17 képzési helyen folyik az oktatás. Átlagosan ezer hallgató jut egy hazai agrár-felsőoktatási intézményre. Ugyanakkor Ausztriában 2 egyetemen oktatnak és ezek tömörítik a hallgatók 90 százalékát. Hollandiában egy agrár-profilú kutatóegyetem létezik. Így a rendelkezésre álló forrásokat, valamint oktatói kapacitást hatékonyabban tudják kihasználni - hívta fel a figyelmet a szakember.

A főigazgató az oktatás tartalmával kapcsolatban kiemelte, hogy az agrárium az utóbbi években olyan fejlődésen ment keresztül, ami szinte egyedülálló a többi ágazat között. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a felsőoktatás nem tudta lekövetni az elvárásokat, a megszerzett tudás a munkaerőpiac követelményeihez képest nem elég gyakorlatias, ezen egy modern, hatékonyan kiépített, központosított infrastruktúra jelentősen javíthat - hangsúlyozta.

A QS Quacquarelli Symonds összesítése alapján egyetlen hazai agrárképzési intézmény sincsen a világ 200 legjobb agráregyeteme között. Pedig egy sikeres agrár-tudásközpont és felsőoktatási intézmény kulcsfontosságú egy versenyképes, modern agrárium megteremtésében, hogy a hazai mezőgazdaság közel 10 éves fejődési pályája új erőforrásokra támaszkodva, tovább tudjon erősödni. A fentebb említett jogszabály pedig hatalmas lehetőséget kínál ezen célok elérésére - tette hozzá Gyuricza Csaba.