Újabb káoszt hoz kormány döntése

Sajtóértesülés szerint nem lesz elég hely jövőre az általános iskolák első osztályos diákjainak elhelyezésére, mivel a kormány úgy döntött, hogy minden hatévesnek el kell kezdenie az iskolai tanulást.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 20. péntek, 08:45
Fotó: Napi.hu

Konténertantermekben kezdhetik a tanévet jövőre az első osztályosok több budapesti iskolában, a tankerületek már tervezik ezek beszerzését - értesült a Népszava. Az egyik fővárosi tankerület legutóbbi értekezletén vetődött fel a férőhelybővítés szükségessége, amire a köznevelési törvény idén nyáron elfogadott módosítása miatt van szükség.

Jövőre lép ugyanis hatályba az a rendelkezés, ami kötelezővé teszi minden, augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyermeknek az iskolába járást. Az iskolákban emiatt az első osztályosok létszámának növekedésével számolnak, így előfordulhat, több helyen két osztály helyett hármat kell indítani. Ehhez viszont bővíteni kell a férőhelyeket, ami - az idő rövidsége miatt - konténertantermekkel oldható meg a leggyorsabban.

- Ez az eset is azt mutatja, hogy ismét egy elsietett, átgondolatlan döntés született, nem mérték fel, lesz-e minden iskolában helye a hatéveseknek - mondta a napilapnak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A PSZ becslése szerint jövőre átlagosan félosztálynyival lesz magasabb az elsősök száma. A szakszervezet adatai szerint jelenleg a hatévesek legalább negyede marad egy évvel tovább óvodában.

HOZZÁSZÓLÁSOK