Tanulásban lemaradva: Magyarország 6 százalékkal áll

A magyarok 6 százaléka tanul felnőttként, a skandináv országokban és Svájcban jóval magasabb az arány.
Csernátony Csaba, 2019. május 26. vasárnap, 11:47
Fotó: Shutterstock

"A tanulás a tudásalapú társadalom kulcstényezője, mivel döntően meghatározza mind a versenyképességet, mind a foglalkoztathatóságot és ezekkel párhuzamosan az életminőséget is" - áll a "Az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiája 2014-2020 című évekkel ezelőtt publikált kormányzati anyagban.

A élethosszig tartó tanulás ösztönzésére, bővítésére szükség is lenne, mert a magyar arány bőven elmarad az uniós átlagtól. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat egyik felmérése szerint a skandináv országok viszik a prímet ezen a területen. Svédországban a 25-64 év közötti lakosság 29 százaléka, Finnországban 28,5 százaléka, Dániában pedig 23,5 százaléka tanul rendszeresen felnőttként is. Az uniós átlag 11 százalék, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden tizedik ember folytatja a tanulást. Európában egyébként Svájcban a legjobb a helyzet, ott közel 32 százalékos a mutató.

Magyarországon viszont az uniós mezőny hátsó részében van a 6 százalékos eredményével. Igaz, ez azért jobb az 5,7 százalékos lengyel, valamint a 4 százalékos szlovák adatnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.26 12:19

Az egész életen át tartó tanulás Svédországban ingyenes, nálunk pedig az ingyenes is sokba kerül, mert Magyarország H mint hazugságország. Az ingyenes nálunk azt jelenti, hogy amikor elmész valahova, akkor apránként sorolják, hogy mi mennyi.
Ja, és eleve nem is tudsz tanulni, mert nem indul semmi, sehol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html