Oktatási államtitkárság: megfelelően döntöttek a létszámkeretről

Az oktatási államtitkárság álláspontja szerint nem helytálló az alapvető jogok biztosának az állami ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas hallgatói létszámkeret visszavonására vonatkozó kérése.
Inforádió, MTI, 2012. július 24. kedd, 18:52
Fotó: Napi.hu

Az ombudsman a felsőoktatásban felvehető hallgatók létszámkeretéről szóló határozat visszavonását kérte a kormánytól. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala keddi közleményében azt írta: Szabó Máté az Alkotmánybíróság egy határozatára is hivatkozva azt kifogásolja, hogy a létszámkeretet nem a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapították meg. Az ombudsman szerint a kormányhatározat megalkotása a jogállamiság, valamint a jogbiztonság elvével és ezen keresztül a művelődéshez való joggal összefüggő visszásságokat okozot.

Az oktatási államtitkárság keddi válaszában idézte a hatályos felsőoktatási törvényt: "Nem kell a létszámkorlátozást alkalmazni, amennyiben a döntéshozatal évében benyújtott jelentkezések számának előző évhez viszonyított változása meghaladja a tíz százalékot." Kiemelték: a kormány a felsőoktatási törvénynek megfelelően döntött az állami ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas létszámkeretről, és figyelembe vette a munkaerőpiac képzési igényeit, valamint a várható jelentkezői létszámarányt.

Az államtitkárság fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a 2012 szeptemberétől újonnan belépő diákok több mint hatvan százaléka teljes állami ösztöndíjban részesül. Az idén felvételiző fiatalok nagy várakozással tekintenek felsőoktatási tanulmányaik megkezdése elé. Abban az esetben, ha a biztos kérése teljesülne, a 2012/2013-as tanévben egyetlen új hallgató sem lenne az egyetemeken és főiskolákon - zárul a kommüniké.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

brunn, 2012.07.24 21:07

És még hozzáteszem a fentiekhez: NANÁ, hogy megfelelő. Hát mi a büdös jó .....-ért dolgoznak ők éjt-nappallá téve az oktatásért, a közjóért (na és a példamutató fizetésükért)?
Ráadásul őket igazolja az is, hogy a Nagyvezír elvárásait teljesítik, kiválóan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html