Újabb kétéves monitoringvizsgálat indul 2018. október 1-jén egyes belorusz és kínai áruk (kő-, fém-, fa-, kerámia-, papíráruk, gépek és alkatrészek) fa-csomagolóanyagaira vonatkozóan - hívja fel a figyelmet a Perfekt adószakmai blog.

A vizsgálat újbóli elrendelését az elmúlt évek negatív ellenőrzési tapasztalatai indokolták. Az Európai Bizottság egyúttal az ellenőrzött áruk körét is jelentősen bővítette, többek között már a különböző építésre és szállításra használt egyes faáruk, kerámia építőanyagok és alkatrészek, parafából készült áruk, papír és karton termékek fa-csomagolóanyagai is vizsgálatkötelesek.

A korábbi években ellenőrzött kő építőanyagok és termékek, valamint fémáruk és alkatrészek köre is kiegészült további vámtarifaszámú árukkal.

A rendelet értelmében a meghatározott áruk minimum 1 százalékát kell növény-egészségügyi szempontból ellenőrizni. Az áruk ennek megtörténtéig vámfelügyelet alatt maradnak. Az adószakértők szerint ezért a lehetséges vizsgálat lefolytatásának idejét érdemes betervezni a szállítási, ügyintézési időbe.

Képünk forrása: Shutterstock.