Októberben 7,6 százalékos volt az infláció - elemzői vélemények

Októberben az egyhavi átlagos áremelkedés 0,3 százalékos volt, 2000 októberéhez viszonyítva pedig 7,6 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat megfelel a piac előzetes várakozásainak, az elemzőket csak az élelmiszerárak vártnál gyorsabb emelkedése érte kellemetlen meglepetésként.
NAPI, 2001. november 13. kedd, 17:59
Fotó:

Az élelmiszerár-adat nyugtalanító, de a csökkenő dinamikát mutató mezőgazdasági termelői árindex nem utal arra, hogy a szektorban különösebben nagy lenne az árnyomás - vélekedett Vojnits Tamás, az OTP Bank szakértője. Havi szinten az üzemanyagárak áresése volt a legdinamikusabb, a 0,8 százalékos árcsökkenés jelentősen hozzájárult a kedvező inflációs adathoz. Az utóbbi hónapokban mind az élelmiszerek, mind pedig az üzemanyagok áralakulása erőteljesen támogatta a dezinflációs folyamatot, ez azonban a jövő év közepétől a bázishatás miatt a visszájára fordulhat - figyelmeztetett Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő elemzője.
A ruházkodási cikkek a várakozásoknak és a szezonalitásnak megfelelően emelkedtek októberben, az átlagnál jobban drágult azonban a háztartási energia. A szolgáltatások árának havi 0,1 százalékos drágulása valamivel alacsonyabb az előzetesen vártnál, ami mögött Zsoldos István, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője a közlekedési szektor árainak kedvező alakulását sejti. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent októberben. A prognosztizáltnál szerényebb áresést feltehetően az magyarázza, hogy az utóbbi két hónapban a forint árfolyama hektikusan mozgott, ez pedig nehezítette a kereskedők alkalmazkodását az erős forinthoz.
A szakértők szerint novemberben - elsősorban az üzemanyagárak további mérséklődése miatt - 7,1-7,2 százalék körüli szintre süllyedhet az éves infláció, és az optimistábbak azt sem tartják kizártnak, hogy a decemberi 12 hónapra vetített index 7 százalék alá kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK