Októberben emelkedtek a nemzetközi tartalékok

Októberben 1,339 milliárd euróval emelkedtek a jegybank nemzetközi tartalékai és ismét megközelítették a 25 milliárd eurót.
MTI, 2016. november 7. hétfő, 11:50
Fotó: Napi.hu

A tartalékok február óta először emelkedtek ebben az évben és május óta nem voltak ilyen magas szinten - derül ki az MNB friss adataiból. Az emelkedést feltehetően az uniós pénzek beáramlása okozta.

Szeptemberben 470 millió euróval csökkentek a tartalékok, annak ellenére, hogy 546 millió euró uniós forrás áramlott be az országba.

Márciustól szeptember végéig 8 milliárd euróval csökkentek a tartalékok, október végén 7,112 milliárddal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban és 5,323 milliárddal estek az tavaly év végi szintjükhöz képest.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

A jegybank meghirdetett stratégiája szerint addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg a befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabály szerint az még érdemben meghaladja az éven belüli lejáratú külső adósság mértékét, ami az idei év közepére 19,8 milliárd euróra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK