Októberben is mérsékelt volt az éves infláció Németországban

Németországban mérsékelten, 0,8 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak októberben az egy évvel korábbiakhoz képest, míg az előző hónappal összevetve 0,3 százalékkal csökkentek - derült ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett előzetes adataiból.
MTI-Eco, 2014. október 30. csütörtök, 14:53

Elemzők arra számítottak, hogy októberben 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összehasonlításban, szeptemberhez képest pedig 0,1 százalékkal csökkentek.

Az energiaárak 2,3 százalékkal csökkentek tavaly októbertől, az élelmiszerek 0,7, a szolgáltatások pedig 1,7 százalékkal drágultak.

Az éves infláció már az előző három hónapban is 0,8 százalékos volt. Havi összehasonlításban a fogyasztói árak szeptemberben és augusztusban nem változtak, míg júniusban és júliusban egyaránt 0,3 százalékkal emelkedtek.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) módszertanával számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptember képest ugyancsak 0,3 százalékos csökkenést, éves összevetésben pedig 0,7 százalékos emelkedést mutatott októberben.

A végleges adatokat november 13-án teszi közzé a Destatis.

HOZZÁSZÓLÁSOK