Októberre lesz vakcina az influenza ellen

A kormány hatmillió H1N1-influenza elleni vakcinát vásárol az Omninvest Kft-től, mintegy 6 milliárd forintért - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányülést követően.
Papp Zsolt, 2009. augusztus 5. szerda, 14:20
Fotó:

A kormány összesen hatmillió új influenza elleni oltóanyagot vásárol - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormány ülése után.

Az ingyenes négymillió vakcinából félmilliót kapnak az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó erők illetve a közműcégek dolgozói - mondván nélkülük megállna az élet. Ingyenes oltást kapnak a három év alatti gyermekek és a terhes nők valamint a krónikus betegségekben szenvedők is.

Kétmillió vakcina a patikákba kerül.

Az Omninvest által kifejlesztett oltóanyag várhatóan megkapja a zöld utat a gyártásra, az első kétmillió adag októberre elkészül, a fennmaradó négymillió novemberre raktárba kerül. Egy vakcina ára durván 1100 forint lesz, vagyis mintegy hat milliárdos beszrzésről van szó.

Székely szerint októberig valószínűleg "vár a vírus" ugyanis korábban nem valószínű, hogy kialakuljon olyan időjárás, amely kedvezne az influenza vírus terjedésének.

A készleten lévő influenzát kezelő gyógyszerek a lakosság 7,5-8 százalékának ellátására elegendő.

Magyarországon eddig 105 beteget regisztráltak és egy halálos eset hozható összefüggésbe az újinfluenzával.

HOZZÁSZÓLÁSOK