Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja - egy 49 éves férfi - 2008 októberében nyújtott be pályázatot uniós támogatás elnyerésére. A pályázati kiírás célja vállalkozások innovációs tevékenységének támogatására irányult. A forrást nagyrészt az Európai Unió költségvetése, kisebb részében pedig Magyarország költségvetése finanszírozta - írta közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész

A vádlott által képviselt cég a pályázat szerint a kutatási-fejlesztési tevékenységet egy vidéki telephelyen végezte volna. A projekt céljaként pedig egy már létező, elsősorban kutyák számára kialakított - eredetileg rehabilitációt szolgáló - hidroterápiás futópad továbbfejlesztését jelölte meg. Ennek lényege szerint a kutyák rehabilitációján kívül a cél a megelőzés, a kutyák életminőségének javítása, egészségmegőrzés és fittségük fenntartása.

A vádlott a pályázatban a projekt összes költségét mintegy 250 millió forintban jelölte meg és ahhoz 45 százalék vissza nem térítendő támogatást igényelt több mint 110 millió forint összegben. Ebből előlegként csaknem 45 millió forint került a részére kifizetésre.

A vádlott a pályázatban azonban a vád szerint valótlan adatokat közölt, a pályázatban leírt fejlesztést sem módjában sem szándékában nem állt megvalósítani. A fejlesztés helyszíneként megjelölt vidéki telephely még közművekkel sem rendelkezett, ott kutatást, fejlesztést nem lehetett végezni.

A vádlott a kapott előlegből nem végzett semmilyen kutatási-fejlesztési tevékenységet, célja kizárólag a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt. A támogatás kifizetéséhez a férfi fiktív számlákat, valótlan tartalmú iratokat használt fel, amelyek kiállításában a vád szerint az ügy többi vádlottja nyújtott neki segítséget.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat, amelyet az elsőrendű vádlott tettesként, három társa pedig bűnsegédként követett el. A vád tárgyává tett bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés - írta a főügyészség.