Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016 februárjában addig példátlan lépésre szánta el magát: először ismerte el hivatalosan, hogy védhetetlen visszaélések történtek egy fideszes politikus hatalmas brüsszeli pénzeket felemésztő projektjében. Az Emmi felmondta a Farkas Flórián elnöksége alatt kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal - kezdi cikkét a 24.hu az OLAF vizsgálatáról hírül adva.

Mire az Emmi lefújta a projektet, már elköltötték az eredetileg szociális szövetkezetekre szánt 1,6 milliárd forintot. A hátrányos helyzetű romák munka világába segítő program pénzét például olyan tételekre költötték, hogy megvásároltak egy gellérthegyi villát, amire elment az emberek megsegítésére kapott támogatás 15-20 százaléka. Hadházy Ákos - akkor még LMP-s - most már független országgyűlési képviselő több más visszaélést is feltárt az ügyben, ami alapján az a kép rajzolódott ki, hogy gyakorlatilag semmi sem ment az eredeti célokra, amelyekben jelentős rész volt az uniós támogatás.

A projekt miatt az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) is vizsgálódott, jelentését már tavaly év végén megküldte a magyar ügyészségnek, ám az a mai napig nem nyilvános. A 24.hu hozzájutott az összefoglalójához, ami alapján azt írják, az OLAF szerint bár a szociális szövetkezeti rendszerben működő Híd a Munka világába projektet bejelentették, de az ténylegesen soha sem működött.

Az uniós hivatal szerint a szervezet nem lett képes önfenntartóvá válni, elmaradt a taglétszám attól, amit vállaltak, nem építették ki a támogatásért cserébe ígért irodahálózatot, de megvettek viszont négy ingatlant - a gellérthegyi villa mellett -, amelyekben viszont nem végeztek érdemi munkát a projekttel kapcsolatban. De az ORÖ feladata lett volna a munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó mentorok hálózatának kiépítése is, viszont alig toboroztak valakit erre a posztra, érdemi munkát nem folytattak.

A magyar hatóságok az elmúlt négy évben nem találták meg a felelősöket. Polt Péter egy írásbeli kérdésre adott válasza szerint az év elejéig egyetlen gyanúsítotti kihallgatás sem történt.