444: mélyszegénységben élők megkárosítása miatt indult OLAF-nyomozás

Az EU csalás elleni hivatala (OLAF) nyomozást indított a legszegényebb falvak lakóit EU-pénzből megkárosító Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány ellen - írja a 444.
Szász Péter, 2019. november 4. hétfő, 17:07
Fotó: Getty Images

A 444 információja szerint az OLAF, vagyis az EU csalás elleni hivatala nyomozást indított a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány által elnyert 450 millió forint támogatás felhasználásának ügyében.

A közel félmmilliárd forint közpénzt elnyerő alapítvány az összegből 448 darab sportnapot szervezett "kevésbé fejlett régiók" településein, hogy a "családok közösen eltöltött szabadidős tevékenysége gazdagabbá és színesebbé tegye a mindennapjaikat", közösséget építsen, sőt "hosszútávon is hatással legyen jövőbeli életükre".

Az ügy egyik különlegessége az volt, hogy az alapítvány saját magát buktatta le azáltal, hogy ezeket a "sportnapokat" dokumentálták, a Facebookra feltöltött fotók és videók formájában. Ezekből pedig az derült ki, hogy egymillió forint közpénz fejében olyan "eseményeket" szerveztek, ahol cigarettázó gyerekek (!) biciklivel kannákat kerülgettek egy betonúton.

A portálon több egészen megdöbbentő fotó található a rendezvényekről.

A 444 kérdésére az alapítvány azt írta, hogy a felvételek azért olyan furcsák, mert "az esemény az ország egyik legszegényebb településén valósult meg, ahol igen nagy kihívást jelentett az ott élő lakosság bizalmát elnyerni, kimozdítani őket komfortzónájukból".

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK